ManşetYerel

İzmir Köy Meclisi kuruldu: “Köylerimizi bırakmayacağız!”

0

Geleceğin Köyleri Hareketi’ni başlatan İzmir köyleri muhtarları, İzmir Köy Meclisi’ni kurdu.

27 Nisan’da Seferihisar Teos’taki tarihi parlementoda buluşan yüzlerce muhtar, köylerini yaşatmak amacıyla “İzmir Köy Meclisi”ni kurduklarını ilan etti.

Muhtarlara CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, gazeteci-yazar Can Dündar, muhtar dernekleri ve çok sayıda köylü destek verdi.

İzmir Köy Meclisi’nin kurulmasının ardından yapılan sembolik referandumda köy muhtarları köylere evet, yeni büyükşehir yasası ile köy tüzel kişiliklerinin kapatılmasına ise hayır dedi.

Meclis, Türkiye’deki köylerin tüzel kişiliklerini korumak ve kültürlerini yaşatmak için çalışacak.

Meclis hakkında açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Az önce bir muhtar arkadaşımız ‘Köyler demokrasinin uçbeyleri’ dedi. Gerçekten köylerin yok olmasıyla çok şey kayboluyor ama en çok demokrasimiz kayboluyor. Çünkü köy muhtarlığı bir tek muhtardan ibaret değildir yanında köyü birlikte yönettikleri bir ihtiyar heyeti vardır. Köyün tüzel kişiliğini kaldırdığınızda bu memleketteki en temel demokrasi birimini ortadan kaldırıyorsunuz.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Demokrasi istediğimiz için köylerin kapatılmasına karşıyız. bizim en büyük gücümüz üretim. Bizler ürettiğimiz sürece var olmaya devam edeceğiz. Onun için biz sadece geçmişe bir özlemle bu hareketi başlatmadık. Bizim asıl derdimiz köylünün yaşamasını sağlayacak üretim yollarını bulmak. Kooperatifler, birlikler vasıtasıyla, üretiminin önünü açmak, ürünün pazarlamasındaki engelleri kaldırmak ve onun ayakta durmasını sağlamaya çalışmak olacak. O nedenle biz Geleceğin Köyleri diyoruz. Amacımız sadece geçmişin değerlerini yaşatmak değil, asıl köyü geleceğe taşımak gelecekte köylünün tarlasıyla kentlinin sofrası arasındaki mesafeyi kısaltmak.”

Hükümetin arzuladığının “Tarım da hayvancılık da sadece endüstriyel boyutta yapılsın, küçük üretici ortadan kalksın!” olduğunu belirten Soyer, “Hayır arkadaşlar biz yok olmayacağız. Şu anda 1013 olduk ve sayımız artacak. Büyümek zorundayız, mutlaka büyüyeceğiz. Yasal süreci pazartesi gününden itibaren başlatıyoruz.” dedi.

 

 

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise Avrupa’da yerinden yönetimin öneminin büyüdüğünü hatırlatarak “Oralardaki köy sayısı bizimkinin 4-5 katı. Bizde ise yeniden tamamen merkeziyetçi bir yönetimin önü açılıyor. Padişahın iki parmağının işaretine dönüş yapıyoruz. Bu dünyadaki büyük kapitalin yeni bir süreci. Direnişinizi kutluyor, başarılar diliyorum” dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise bir tehlikeye dikkat çekerek “Şimdi bizi kooperatifçilik yalanıyla bir kez daha kandırmaya çalışıyorlar. Ama biz inanmayacağız demokratik haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Sizin yanınızda olacağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bir gün bu kötü gidişat da düzelecek” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise Anadolu’nun İstanbul gibi metropolllere benzemediğini hatırlatarak,  “Ama Anadolu öyle değil. Köylerin tüm arazileri, emlakları köylülerindir. Bir metresinden bile fayda sağlamayı düşünmüyoruz. Fayda sağlamayı düşünenlerin de karşısındayız” dedi.

Bursa İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Avni Kurt ise “Geçmişine sahip çıkmayan insanlar gelecekten bir şey beklemesinler” diyerek başladığı sözlerini “Özgürlüğün en büyük düşmanı, içinde oldukları duruma boyun eğen kölelerdir. Onun için hak verilmez hak alınır. Elimizdeki hakları vermeyeceğiz” cümleleriyle tamamladı.

 

Cumali Kısık Köyü Muhtarı Ahmet Kuş’un “Köyler olmazsa Kaymakamlıklar, İl Tarım Müdürlükleri, Orman Müdürlükleri kime ne hizmet verecek?” diye sorduğu konuşmasının ardından söz alan Bayındır Arıkbaşı Köyü Muhtarı Nuri Barıkan “Burada köyün %98’nin imzasını getirdim. Ben buradan diyorum ki köylere bir sandık koyup referandum yapsınlar. Demokrasiden bahsediyorlar. Benim dedemden kalan ağaçları satacaklar. Madem demokratik bir ülkeyiz, gümrük kapılarına koydukları gibi her köye sandık koysunlar. %10 köyler kapansın çıkarsa ben de bu işi bırakacağım” dedi.

16 Ocak 2013’te Seferihisar’ın dokuz köyünün İzmir Konak Meydanı’nda buluşarak köylerin kapatılmasına karşı başlattıklarını ilan ettikleri “Geleceğin Köyleri Hareketi” kısa sürede 1013 köye ulaştı. İzmir ve Bursa’daki köylerin an itibariyle yüzde 70’inin katıldığı hareket hızla büyüyor.

Geçtiğimiz haftalarda TBMM’den geçen ve Türkiye’deki köylerin neredeyse yarısını “yok eden”, kamuoyunda “Bütünşehir Yasası” olarak bilinen kanuni düzenlemeye karşı başlatılan ve “geleceğin köylerde” olduğu mesajını da veren “Geleceğin Köyleri Hareketi”ne en çok katılım 410 köyle İzmir ve 480 köyle Bursa’dan geldi.

Harekete katılan diğer büyükşehirler arasında Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Eskişehir, Ankara ve Manisa da var.

 

(Yeşil Gazete)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.