ManşetYeşil Havadis

Ska Keller Yeşil Evde’ydi

0

Birlik 90/Yeşiller Partisi’nden, Avrupa Parlamentosu üyesi Ska Keller, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin davetlisi olarak İstanbul Yeşil Ev’deydi.

AB-Türkiye ilişkileri ve göç konusunda çalışan Ska Keller AB delegasyonu toplantısı için Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından izlenimlerini Yeşil Ev’de paylaştı.

AB delegasyonunun Ankara’da yaptığı görüşmelerde, AB-Türkiye ilişkilerinden, yeni anayasa yazım sürecine, 4.yargı paketinden, Suriye’de yaşananlara değin birçok konuda Türkiyeli yetkililerle fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Keller, Ankara’yı ziyaret eden delegelerin olumsuz görüşlerine rağmen Avrupa genelinde, Türkiye’nin AB süreci konusunda oldukça olumlu bir hava estiğini söyledi.

Keller, Fransa’nın 22’nci fasıl üzerindeki blokajını kaldırmasının ve Güney Kıbrıs’ın AB başkanlığını İrlanda’ya devretmesinin Türkiye ve AB ilişkilerini hareketlendireceğini ifade ettikten sonra, artık Türkiye’nin de somut ilerlemeler kaydetmesi gerektiğini belirtti.

Görüşmeler sırasında başkanlık tartışmalarına AKP haricindeki partilerin sıcak bakmadığı izlenimini edindiklerini söyleyen Keller, Anayasa yazım sürecinde de temel haklar konusunda uzlaşmalara varıldığını öğrendiklerini, ancak yetkililerin Mart sonunda bitirilmesi planlanan sürecin daha da uzayacağını bildirdiklerini söyledi.

Bütün bu ilerlemelere rağmen birçok yasanın muğlak olduğunu söyledi. Cinsiyet eşitliği ile alakalı maddelerin bütün iç hukuk yollarına da sirayet etmesi gerektiğini söyleyen Keller, çevre meseleleri konusunda bu anayasanın ne yenilikler getireceğini sorduklarını ama cevap alamadıklarını da belirtti.

Önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek olan “Tabiat ve biyolojik çeşitliliği koruma kanunu tasarısı” hakkında birçok eleştirel mail aldıklarını söyleyen Keller, tasarıya karşı çıkan çok sayıda STK’nın bir araya gelerek oluşturduğu Tabiat Kanunu İzleme Girişimi ile de Ankara’da görüşme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Keller Yeşil Ev’de temaslarını sürdürdü

Keller, Ankara izlenimlerinin ardından kendisini ziyaret eden, KESK başkanı Lami Özgen, Özgür Gündem gazetesi editörleri ve Pınar Selek’in avukatları ile fikir alışverişinde bulundu.

4. Yargı paketini olumlu ama yetersiz  bulduklarını söyleyen gazeteciler, şiddet ekseni çerçevesinde bir iyileştirme yapılmasının söz konusu olduğunu  “örgüt üyeliği” suçlaması için ise beklenen değişikliklerin yapılmadığını belirttiler. Bu nedenle de gazeteci ve Avukatların %90’ının bu yargı paketinden faydalanamayacağı kaygısı taşıdıklarını ifade ettiler.

Keller, hakkında 3 kez beraat kararı verilmesine rağmen bir dizi hukuk skandalı ardından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan sosyolog Pınar Selek’in avukatları Seyda Selek ve Yasemin Öz ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Keller, bir sonraki ilerleme raporunda muhakkak Pınar Selek’in durumu ile alakalı bir vurgunun yapılacağını söyleyerek sürecin henüz bitmediğini ve yakından takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

Keller’la fikir alışverişinde bulunan son isim olan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, kendisi dahil 72 kişinin yargılandığı KCK davası hakkında konuştu.

KESK’in 6. genel başkanı olduğunu söyleyen Özgen, KESK’in kurulduğundan beri aynı politikaları ele alıp savunduğunu, ama kendisinin Kürt olduğu gerekçesiyle böyle bir dava ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Özgen, 10 Nisan’da Ankara’da 13.ağır ceza mahkemesinde görülecek KCK davasına Keller’i de davet etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.