ManşetUlaşım

İstanbul için ‘bisikletli yaşam’ tartışılacak

0

EMBARQ Türkiye Sürdürülebilir Ulaşım Derneği ve kentsel tasarım sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Hollandalı YARD 9, İstanbul’da bisiklet projesi başlatıyor. Bisikletin İstanbul’un ulaşım ağına güvenli bir şekilde entegre edilmesine katkı sağlamayı hedefleyen proje, Hollanda’dan ve Türkiye’den uzmanlarla kent-içi ulaşım paydaşlarını bir araya getirecek ‘Bikelab İstanbul Çalıştayı’ ile başlayacak. Çalıştay, 18 Aralık Salı günü Salt Galata’da gerçekleştirilecek.

Dünya genelinde birçok başarılı sürdürülebilir ulaşım projesine imza atan EMBARQ’ın Türkiye merkezi olan Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, Hollanda’daki ‘bisikletli yaşam’ deneyimini İstanbul’a aktarmak üzere Hollandalı kentsel tasarım firması YARD 9 işbirliği ile proje başlatıyor. Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu’nun, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında verdiği destek ile bir yıl sürecek “Bikelab İstanbul” Projesi’nin ilk etkinliği, 18 Aralık Salı günü 13.00 – 17.00 arasında Salt Galata’da düzenlenecek Çalıştay olacak.

EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, kent içi ulaşım sorunlarına yurtiçi ve yurtdışındaki uzmanlık ağı ile birlikte çözüm önerileri geliştirmek ve bu çözümleri yerel yönetimler ve diğer kent-içi ulaşım paydaşlarıyla birlikte uygulamaya geçirmek üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Bisikletin şehir içi ulaşım planlarına entegre edilmesi ve güvenli bisiklet yollarının tasarımı konularında Antalya, Eskişehir ve Sakarya’da yerel yönetimlerle birlikte çalışan Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, bu çalışmalardan elde ettiği deneyimi ve yurtdışı uygulamalarından gelen bilgi birikimini İstanbul’a aktarmayı hedefliyor.

Hollanda’dan ve Türkiye’den uzmanlar ile kent-içi ulaşım paydaşları bir araya gelecek

Bikelab İstanbul Projesi kapsamında EMBARQ Türkiye kapasite geliştirme çalışmaları yürütecek ve projeye uzmanlık desteği sağlayacak. Hollandalı YARD 9 ise yaratıcı fikirler ve tasarımlarla bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımını teşvik etmek üzere faaliyetler yürütecek.

Projenin ilk etkinliği olan Çalıştay, bisikletli ulaşımın daha güvenli hale gelmesi, bisikletin toplu taşıma ile entegrasyonun sağlanması, İstanbul’da bisiklet kültürünün geliştirilmesi gibi konulara Hollanda’dan ve Türkiye’den uzmanlar ile kent-içi ulaşım paydaşlarının bir arada çözüm üretmesini sağlayacak. Çalıştayın açılışını Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers gerçekleştirecek. Çalıştay sonunda hazırlanacak rapor, İstanbul’da önümüzdeki dönemde yürütülecek bisiklet projelerine katkı sağlamak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak ve kamuoyuna sunulacak.

“Kullanıcı odaklı” bisiklet yolu tasarımı ve pilot uygulaması gerçekleştirilecek.

Çalıştayın ardından YARD 9 işbirliği ile ‘güvenli ve kullanıcı odaklı’ bisiklet yolu tasarımları gerçekleştirmek üzere pilot uygulamalar başlayacak, tasarım atölyeleri düzenlenecek. Hazırlanan bisiklet yolu tasarımlarının proje kapsamında pilot olarak uygulaması da gerçekleştirilecek. Pilot uygulamalar sonunda İstanbul’da yürütülecek diğer bisiklet projelerine katkı sağlamak üzere “İstanbul İçin Bisikletli Ulaşım Tasarım Rehberi” hazırlanacak.

EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği Hakkında

Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, 2002 yılında A.B.D.’nin Washington kentinde kurulan, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan EMBARQ’ın Türkiye’deki merkezidir. Kuruluşundan bugüne kadar birçok başarılı sürdürülebilir ulaşım projesine imza atan EMBARQ, Meksika, Brezilya, Hindistan, Türkiye, Peru ve Çin olmak üzere toplam 6 merkezde hizmet vermektedir. Kent içi ulaşımın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak daha yaşanabilir kentler yaratmak ortak amacına odaklanarak çalışan EMBARQ, ulaşım mühendislerinden şehir bölge planlamacılara, mimarlardan çevre mühendislerine, gazetecilerden sosyologlara kadar 100’ün üzerinde uzmanı barındırmaktadır. Türkiye’de, EMBARQ Ağı’nın bir üyesi olarak 2005 yılında kurulan Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin kuruluş amacı, ulaşım koşullarının iyileştirilmesine uzmanlık desteği ve stratejik önerilerle katkıda bulunarak kent-içi yaşam kalitesini yükseltmektir.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.