KitapManşet

Başrolde rock müziği: İt kopuk takımı – Kahraman Şahin

0
Jennifer Egan

Jennifer Egan

Belli karakterler, o karakterler çevresinde gelişen öyküler, geçmişe, şimdiki zamana gidiş gelişler ve yakın gelecekte olacaklar. Genelde New York’ta yaşanan hayatlar ancak söz konusu olan bu kadar geniş bir  zaman olunca, yakın çevreyi aşarak Avrupa hatta Afrika’da geçen öyküler. Hayır bu bir öykü kitabı değil ama kurgu bu formu kullanarak hayatları roman haline getiriyor. On üç bölümün her birini ayrı bir öykü gibi okumak mümkün, ama her biri bittiğinde diğer bölümde hangi zamanda ve bu kez kimin hayatında olacağınızı merak edeceğinizin de garantisi var.

İt Kopuk Takımı - Jennifer Egan (Pegasus, 2012)

Egan bu öykülerin bir kısmını daha önce New Yorker  ve Harper’s gibi dergilerde yayınlamış. Yine de Laura Miller’a verdiği röportajda* bunun bir öyküler kitabı değil roman olarak anılmasını tercih ettiğini söylüyor. Çok da iyi ediyor çünkü birbiriyle bağlı bu kurgu, roman örgüsünde gelişiyor.

Bu alışılmadık ve özgün kurgu, bu romanın 2010 yılında Ulusal Kitap eleştirmenleri ödülünü, 2011’de de Pulitzer Roman ödülünü almasını sağlamış. Rock müziği ön planda ve bir şekilde müzik dünyasına yorumcu, yapımcı, asistan gibi roller ile bulaşmış insanların yaşadıklarını yaratıcı ve merak uyandıran bir örgüyle aktarıyor Egan.

Kimse başrolde değilse de Bennie Salazar ve Asistanı Sasha kurguda biraz daha baskın. Ne Bennie’yi ne de Sasha’yı bunca karmaşık örgü içinde basit birer kast olarak görmüyoruz. Gençlikleri, aileleri, aşkları, kötü alışkanlıkları ve hayatlarını nasıl kurduklarını gelecekteki kendilerini sosyal ve psikolojik olarak nasıl var ettiklerini ayrıntılarıyla anlıyoruz.

Tüm bunlar olup biterken, bir cümle ötede yıllar sonrasına ait bilgiler şaşırtıcı, bazen de şok edici bir biçimde gözlerimizin önünden geçiyor.

İçinde yaşadığımız  Mel Brooks’un “Çok Ama Çok Fazla Sinirliler İçin Psikonörotik Enstitüsü” tadındaki toplumsal ortamdan sizi sıyırıp içine alacak, iki ay kadar önce ülkemizde Pegasus yayınlarından çıkan bu romanı  okuma listenize almanızı öneriyoruz.

Yazar Jennifer Egan 1962, Chicago doğumlu, Brooklyn’de yaşıyor. İngiliz edebiyatı eğitimini Pensilvanya Üniversitesinde yapmış. Başlangıçta çeşitli dergilerde kısa öyküler yazmış, daha sonra bu kısa öykülerini topladığı bir kitap ve dört roman yayınlamış Bunlardan “Look at me” “Ulusal Kitap Ödülleri”’nde finale kalmış. Daha sonra bir çok edebiyat ödülünün sahibi olmuş. Bir de magazin bilgisi: Bir süre Steve Jobs ile çıkmışlar.

Eserleri:

  • Emerald City (Kısa öykülerinin derlemesi) (1993 )
  • The Invisible Circus (Roman) (1995)
  • Look at Me (Roman) (2001)
  • The Keep (Roman) (2006)
  • A Visit From the Goon Squad (İt Kopuk Takımı)( Roman) (2010)
  • Black Box (Kısa Öykü) (2012)

*http://www.salon.com/2011/04/21/jennifer_egan_interview/

Kahraman Şahin

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.