ManşetTürkiye

Pilotlar paraşütü kullanmış olabilir

0

Radikal’den Deniz Zeyrek, Suriye tarafından düşürülen Türk uçağıyla ilgili olarak bir okur mektubunu paylaştı. Zeyrek’in 27 yıllık uzman teknisyen olduğunu belirttiği okurun mektubunda, uçağın gizemi çözülemeyen düşme nedenlerine ilişkin enteresan tahminlerde bulunuluyor.

Zeyrek’in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Suriye’nin bir Türk jetini düşürmesinin üzerinden iki hafta geçti. Hepimiz, açıklamaları dikkatle izledik ve doğru kabul ettik: “Uçak 13 milde füze ile vuruldu…” Ancak bırakın uzmanlar, sokaktaki insanlar bile ikna olmadı. Bu konuda aktardığımız görüşler, başka konularda yazdıklarımızın görmediği ilgiyi gördü. İşi bilenlerden çok sayıda mesaj geldi. Bir tanesi vardı ki bu işin en ince detayını bilen bir uzmandandı. Yazdıklarını yabana atmak zor. F4 filosunda 26 yıl şahsi teçhizat (life support) teknisyenliği yapmış bir askerden söz ediyorum. İşte birkaç tespiti:

Radar füzeyi nasıl görmez?

Isı güdümlü füze direkt nozula (eksoz) girer ve uçak infilak eder. Ne motor ne de diğer parçalar bulunabilirdi. Füze ile vurulduysa radar güdümlü füzeyle vurulmuştur. O füzeyi de GES radarları ve uçağın çalışma yaptığı Türk radarı görür. Ancak bugüne dek radarda füze görüldüğüne dair bir açıklama yapılmadı.

Motordaki paraşütün sırrı

Uçak motoru denizin dibinde görülüyor. Üzerinde görünen sarı renkli kuyruk paraşütüne dikkat. O paraşüt uçaktan kolay kolay çıkıp açılmaz. Paraşüt uçağın ‘viril’e girmesi durumunda açılabilir. Uçak aşağı doğru vida gibi dönerek düşmüş olabilir. Suya çarptığında paraşütün de etkisiyle motor geriye fırlamış ve paraşüt bu anda motoru çevrelemiş olabilir.

Atlama belirtileri çok fazla

Bulunan parçalar arasında bir fırlatma sandalyesi var. Sandalyenin sağ tarafında görünen sarı kol, pilot oturduğunda diz hizasında kalır. Bu parçanın varlığı fırlatma koltuğunun uçaktan çıktığının işareti. Ayrıca iki adet ‘survival kit’ minderi görülüyor. Sandalye, pilotu ayırdıktan sonra serbest düşer ve denize hızlı çarpar. Uçaktan ayrı ve uzak bir noktaya düşer. Sırt minderindeki, sandalyeye irtibat sağlayan halka ve kulp da sağlam. Fırlatma yok ise survival kit minderleri (2 adet), sırt minderi, sandalye parçası nasıl hiç zarar görmeden uçaktan ayrılmış? Ayrıca pilotun kepi, kombinezon cebinde durur. Tükenmezkalemle yazılmış isim bile bozulmamış. Pilotlar, sıcak nedeniyle postal iplerini tam sıkmıyor. Bu nedenle olası bir fırlatmada postallar uçakta kalmış olabilir ya da uçağın konumuna göre düşmüş olabilir (Pilotlara eğitim verilirken ‘İlk postalı ve kaskı çıkar’ denilmez. Tersine, onlarla hayatta kalma dersi verilir). Bunların hepsi atlama belirtisi.
F4 filosunda 26 yıl şahsi teçhizat teknisyenliği yapmış askerin, Genelkurmay’ın sitesinde yayımladığı uçak enkazına dair fotoğraflardan yaptığı tespitler, bugüne kadar yapılan resmi açıklama

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.