Köşe Yazıları

Vajina Monologları 2012

0

Vajina Monologları”  (wikipedia) 1996 yılında Eva Ensler (wikipedia) tarafından kaleme alınmış bir tiyatro oyunudur. İlk kez gene 1996’da Broadway Westside Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir.

Wikipediadan edindiğim bilgilere göre Eva Ensler oyunun taslağını kendince yazdıktan sonra yakın çevresinden 200 kadın ile cinsel hayatları ve cinsellikleri hakkında görüşmeler yaparak oyununa son halini veriyor. Yapılan bu görüşmeler daha çok dost sohbetleri şeklinde yapılan konuşmalar. Ensler bu oyunu yazmasına kendini iten temel faktörün, “vajina ve toplumsal şiddet” arasındaki derin bağ olduğunun altını çiziyor. Kadınların cinsellikleri, cinsel kimlikleri nedeni ile güçsüzleştirildiklerini; aşağı olarak göründüklerini sözlerine ekleyen Ensler, “Kadınlar olarak şiddet görüyoruz, tecavüze uğruyoruz, ensest ilişkilere zorlanıyoruz ve tüm bu yaşadıklarımızın vajinalarımız ile doğrudan bağlantısı var. Vajinalarımız olduğu için bunları yaşamak zorunda bıraklıyoruz” diyor ve oyunu da bu ilişkiyi yani vajina – toplumsal şiddet ilişkisini sorgulamak maksadı ile kaleme aldığını ifade ediyor.

“Vajina Monologları” daha sonra kitap halinde basılıyor ve pekçok dile de çevriliyor. Bu dillerden biri de türkçe. Kitabı türkçeye kazandıran Almula Merter, aynı isimle ülkemizde de sahneliyor, “Vajina Monologları”nı. Kitabın türkçe edisyonunun tanıtım yazısında oyunun sahnelendiği ilk müslüman ülkenin Türkiye olduğu bilgisi de var.

Oyun ülkemizde ilk kez 11 Haziran 2003’te 3. Rumeli Hisarı Tiyatro Buluşmaları kapsamında Rumeli Hisarı’nda sahneleniyor. Oyunun ilk sahnelenişi ile ilgili bulduğum linke buradan göz atabilirsiniz. Bu satırların yazarının da Rumeli Hisarı’ndaki ilk sahneleme sırasında kız kardeşi ve dayısının kızı ile birlikte oyunu izlemiş olduğunu buraya not düşelim. Aynı kişinin oyuna gitmemek için bir türlü bahane uydurduğunu, “ya siz gidin işte, hem ben izleyeceğim de ne olacak” diye 40 takla attığını ama ne kız kardeşine ne de dayısının kızına laf anlatamadığını aklımızda tutalım !

Türkiye’deki oyunun yönetmeni kitabın da çevirmeni olan Almula Merter. Oyuncular ise ise Arzu Yanardağ, Berna Öztürk, Müge Oruçkaptan ve Güner Özkul. Oyunun sonraki gösterimleri sırasında sürekli sorunlar yaşandığı, bazen gösterimine izin verilmediği bilgilerine de internet üzerinde kısa bir araştırma ile ulaşmak mümkün.

Gelelim sebeb-i yazımıza. Eva Ensler’in 1996’da yazdığı ve o günden beri pekçok dile çevrilen pekçok ülkede (Türkiye dahil) sahnelenen “Vajina Monologları” 2012 yılında başka oyuncular tarafından yeniden sahneleniyor. Hem de çok değişik bir yorumla. Bugüne kadar oyunu sahneleyen kişiler (tüm bilgilere vakıf olmadığımın altını çizerek) kadınlar idi. Yani vajinası olanlar. 2012 Türkiye versiyonunda ise sadece (tüm bilgilere vakıf olmadığımın bir kez daha altını çizerek) erkekler sahnede. Yani vajinası olmayanlar. Sadece onlar konuşuyor, söz söylüyor, ahkam kesiyor. “Vajina Monologları”nın bu tarzı ile sahneleniyor olması Eva Ensler’in kulağına gitse büyük bir ihtimalle amaç edindiği cinsel devrimin, üstelik kendini müslüman olarak tanımlayan bir ülkede, başarıya ulaştığını düşünür ve kendisi ile gurur duyardı. Ne varki, kazın ayağı hiçte öyle değil.

Bu noktada, “Vajina Monologları 2012“den birkaç replik anımsatmak isterim müsaadeniz olursa. Repliği söyleyen kişinin (erkeğin) titri ve söylediği yer ile zamanı da imleyerek.

 

26 Mayıs 2012

“Her kürtaj bir uluderedir”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan / ASKİ Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları 3. Olağan Kongresinde

———————————————————–

30 Mayıs 2012

“Annenin başına kötü bir şey gelmişse ne olacak gibi” şeyler söyleniyor. Gerekirse  öyle bir bebeğe devlet bakar”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ. Anadolu Ajansı Editör Masası programına konuk olduğu sırada kendisine yöneltilen bir soru üzerine.

————————————————————-

31 Mayıs 2012

“Tecavüz durumunda biyolojik babanın elbette suçu vardır. Ama bunun cezasını o masum bebeğe kesmemeliyiz. Anne doğurur, çocuğa devlet bakar. Ha annenin psikolojik sorunları olabilir. Ona da devlet yardımcı olur.”

32. Gün programında bu konu tartışılırken konu hakkında yorum yapan  bir konuk. İsmi cismi nedir bilmiyorum, umurumda da değil. Bu durumu da Melis Danişmend‘in blogundan öğrendim. Buradan ayrıntıyı okuyabilirsiniz.

—————————————————————-

1 Haziran 2012

“Tecavüze uğrayan bir kadın aslında tertemiz bir kadındır. O kirlenmiş bir kadın değildir.”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ. Harvard Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 20 ülkenin sağlık bakanlarının katılacağı ‘Sağlık Liderleri’ formuna katılmak için ABD’ye gitmek üzere Atatürk Havaalanında iken

———————————————————-

4 Haziran 2012

“Kürtaj haram ve cinayettir”

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu’nda.

—————————————————————

 

Bu konuda yazan bendenizin de bu üstteki zevat gibi “erkek” olması ise dilerseniz başka bir yazının konusu olsun.

(anavarza)

Not: Bu arada Bianet.org tarafından “Kürtaj Hakkı” için açılan benimkararim.org/ a fotoğraflarınızı yüklemeyi unutmayın.

 

Alper Tolga Akkuş

twitter.com/#!/anavarrza

You may also like

Comments

Comments are closed.