ManşetYeşil Havadis

Demokrasi ve Ekoloji Forumları 5 merkezde gerçekleşti

0

Demokrasi ve Ekoloji Forumları başlığıyla otuzdan fazla kentte gerçekleşen panellerin bu haftaki durağı Lüleburgaz, Bodrum, Antalya, Mersin ve Adana idi. Panellerde Kürt sorunundan nükleer santrallere bir çok konu ele alındı. Hükümetin bu konulardaki politikaları tartışıldı.

Antalya’da düzenlenen foruma EDP MYK üyesi Fehim Caculi ve Yeşiller Genel Sekreteri Aytaç Timur katıldı. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı forumda konuşan Fehim Caculi, Türkiye’de demokrasi, tarihle yüzleşme, nasıl bir anayasa istiyoruz ve AKP’ye karşı mücadelenin yolları üzerine söz aldı. Caculi, Ortadoğu’da Baas rejimlerini ve totaliter rejimleri destekleyen değil özgürlükçü ve demokratik bir çözümden yana olan solla bir araya gelmek istediklerini ifade etti.

“Börtü böcek değil demokrasiyle eş bir sorun…”

“Yeşiller ile çalışmalarımızda güncel konularda benzer düşündüğümüzü gördük” diyen Caculi, EDP’nin bir takım çevreler gibi ekoloji konusunu börtü böcek meselesi olarak değil demokrasiyle eş bir sorun olarak gördüğünü söyledi. Ekoloji hareketinin ulusalcı bir çizgiden ziyade özgürlükçü bir çizgide gelişmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade eden Caculi’den sonra söz alan Aytaç Timur, GDO, nükleer ve yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve tarım politikaları alt başlıklarıyla konuşmasını yaptı. Timur, Yeşiller ile EDP’nin 3 aydır süren birlikte çalışmasının çok iyi gittiğini ve artık birlikte 3. kişilere gidilmesi gerektiğini söyledi. Timur, bununla ilgili bir takvimlendirmenin bahar aylarında yapılabileceğini ifade etti.

Lüleburgaz’da sorular 12 Eylül ve HDK üzerine

Lüleburgaz’daki panel, EDP fahri danışmanı Sami Evren ile Yeşiller Partisi’nden Kemal Tuncaelli’nin katılımıyla Kristal-İş Lüleburgaz şubesi salonunda gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı forum konukların 12 Eylül davası ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üzerine soru ve cevaplarıyla son buldu.

Hem Çevre, hem demokrasi, hem barış…

Mersin’de Akdeniz Belediyesi Konferans salonunda yapılan panele Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin ve EDP Mersin İl Sekreteri Osman Yılmaz katıldı. Kürt sorununun çözümü konusunda gelinen noktanın çok iç açıcı olmadığını söyleyen Osman Yılmaz, hükümetin bu konuda yeterince çaba sarf etmediğini savundu. Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin ise kendilerinin sadece bir çevre hareketi olmadığını, toplumsal duyarlılığa sahip, aynı zamanda demokrasi ve barış için mücadele eden bir parti olduklarını dile getirdi.

Şahin “Her gelen iktidar Akkuyu veya diğer yerler için bir şeyler yapma derdinde. Bu anlamda son iktidar AKP’yi üç ana başlıkta değerlendirebiliriz, ilk olarak adım adım otoriteleşme yoluna gitti bunu tutuklama furyasıyla da zaten göstermiş oldu. İkinci olarak Kürt sorununda çözümsüzlüktür, hükümet bu sorunu resmen çözümsüzlüğe itmiştir, geçtiğimiz yıllarda yaptığı açılımlar tutmadı. Son olarak da, saldırgan bir ekonomik büyüme politikasıyla ekolojiyi yıkması. Bu konuda büyümek adına kural tanımayan yıkımlar gerçekleştirmesi”dedi.

Bodrum’da gerçekleşen forumun katılımcıları EDP’den Erol Katırcıoğlu ve Yeşiller’den Mahmut Boynudelik olurken, Adana’daki toplantının katılımcıları ise EDP fahri danışmanı Sami Evren ve Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin oldu.

(Turnusol)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.