ManşetYeşil Havadis

Demokrasi ve Ekoloji Forumları 9 ilde gerçekleşti

0

11 Şubatta Hopa’dan başlayan ve bugüne kadar 9 yerde tamamlanan  ‘Demokrasi ve Ekoloji Forumlarında’ konuşmacılar, AKP politikalarından Kürt sorununa, HES karşıtı mücadelelerden özgürlükçü, sosyal ve ekolojik bir anayasaya, nükleer santraller ve iklim değişikliğinden tarihiyle yüzleşme ve barışçıl bir dış politikaya kadar forumların içeriğini oluşturan. güncel sorunları ve gelişmeleri değerlendirdi.

ORDU

26 Şubat’ta Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu salonunda yapılan ‘Demokrasi ve Ekoloji Forumu’na konuşmacı olarak Yeşiller Partisi MYK üyeleri Süleyman Yılmaz ile Kemal Tuncaelli ile EDP PM Üyesi Naci Sönmez katıldılar.

Katılımcıların da yer yer söz alıp, görüş belirttiği, soru sorduğu forum üç saat sürdü. EDP Ordu İl Başkanı Vedat Şensoy’un açılış konuşmasını yaptığı forumu, Yusuf Kır yönetti.

Foruma Fındık Sen Genel Başkanı Kudsi Yaşar, HDK Ordu İl Meclisi üyeleri ve il sözcüsü Mehmet Şensoy, EMEK Partisi Ordu İl Yönetim Kurulu üyeleri, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri, Ordu Temiz Enerji Platformu üyeleri, EDP’liler ve çok sayıda yurttaş katıldı.

SAMSUN, ÇANAKKALE VE AYVALIK

Aynı hafta sonu Samsun, Çanakkale ve Ayvalık toplantıları da gerçekleştirildi. Çanakkale ve Ayvalık toplantılarına Yeşiller Partisi MYK üyesi Mahmut Boynudelik ile EDP MYK üyesi İbrahim Akın katıldılar.

Her iki kentte de değişik çevrelerden kişilerin katıldığı verimli tartışmaların yapıldığı toplantılar gerçekleşti.

TRABZON, HOPA, SÖKE, UŞAK

Önceki haftalarda da Trabzon, Hopa, Aydın-Söke, Uşak ve Denizli’de ‘Demokrasi ve Ekoloji Forumları’ gerçekleştirildi.

Trabzon’daki forumda Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin, siyasete yeşil bakışı değerlendirirken, çevresel sorunları ele aldı. EDP temsilcisi, Saruhan Oluç ise AKP politikaları karşısında toplumsal muhalefetin nasıl şekillenmesi gerektiğini değerlendirdi. İnşaat Müh. Sami Koç da Karadeniz Bölgesi’nde yapılmak istenen HES projelerini ve bunlara karşı halk muhalefetini değerlendirdi. Forumda, köylerinde HES yapılmak istendiğini belirten bir vatandaşın bu konudaki açıklamaları dikkat çekiciydi.

Aydın-Söke’de düzenlenen forumda, Yeşiller Partisi İzmir temsilcisi Efe Göktoğan ve EDP MYK üyesi İbrahim Akın sunum yaptılar. Akın, toplumun farklı muhalefet kesimlerini örgütlemek adımlarını ele alırken, Gökdoğan, Yeşiller Partisi’nin neoliberal politikalar karşısındaki duruşunu ve yaşamın sürdürülebilirliğini önceleyen tespitlerini anlattı. Göktoğan, Türkiye’de çevre duyarlılığının az olmadığını, halkta duyarlılık olmasına karşılık, iktidarların kapitalist büyüme adına yaşamın sürdürülebilirliğini zorlaştırdığını, ekolojiyi görmezden gelen politikaları halka dayattığını belirtti.

DENİZLİ

Denizli’de gerçekleştirilen toplantıya ise EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut ile Yeşiller Partisi MYk üyesi Mahmut Boynudelik katıldılar. Oldukça verimli geçen tartışmalara çevre kuruluşlarından, kamu çalışanlarından, sendika yöneticilerinden, demokratik kitle örgütlerinden, oda yöneticilerinden, öğrencilerden, Pamukkale Üniversitesi akademisyenlerinden, ev kadınlarından katılım vardı.

EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut konuşmasında AKP ile mücadelenin boyutlarını, yöntemlerini aktardı. Eğitimden sağlığa, örgütlülükten sendikal haklara ve özgürlük alanlarına kadar hükümet tarafından uygulanan baskıcı ve hegemonik uygulamaları vurguladı. Siyasal perspektifimizi, eşitlik, adalet ve vicdani niyetlerimizi dar alanda değil, geniş yığınlara, hatta AKP’lilere anlatmamız gerektiğinin altını çizdi. AKP ile mücadelenin tüm mağduriyetler üzerinden olması gerektiğini, hiçbir mağduriyet alanının diğerinden önceliği olmadığını belirtti. Kapitalizme karşı küresel mücadele yapmamız gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi MYK üyesi Mahmut Boynudelik konuşmasında Yeşiller Partisi hakkında bilgi verdi. Doğanın sonsuz olmadığını ve dünya kaynaklarının kapitalist kar hırsı sonucu hızlı bir şekilde tükendiğini, oysa insanlığın doğaya dost çalışmalar içerisinde olması gerektiğini söyledi. Denizli’de sol ile Yeşillerin ilk buluşması olduğunu belirterek, sol davranışın aynı zamanda doğayı, çevreyi, dünyayı korumak ve savunmakla da mümkün olduğunu belirtti. Tüketme alışkanlıklarımızın dünyayı tahrip noktasına hızla götürdüğünü, o nedenle konforlu değil doğa ile dost bir yaşam tarzını benimsememiz gerektiğinin altını çizdi. Solun özellikle emek-sermaye çelişkisi üzerinden politika yaptığını,Yeşillerin de buna sermaye-doğa çelişkisini eklediğini söyledi. Özellikle nükleer ve termik santrallere karşı olduklarını, bunun yerine yenilenebilir enerji üretimine öncelik verilmesi gerektiğini, ayrıca “küçük, yerel ve sürdürülebilir bir enerji” seçeneğini önemsediklerini belirtti.

(Turnusol)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.