Kitap

Son dönemin yeşil kitapları (1)

0

İşte Yeşil Gazete’nin Kitap ekinden son zamanlarda çıkan yeşil  kitaplar…

Yeşil Kapitalizm İmkansızdır

Bir ‘filozof`un tarihin sonunu ilan etmesinden yirmi yıl sonra, bir alternatif her zamankinden daha zorunlu hale geliyor: Ekososyalizm.

İnsan emeği sömürüsüne ve doğal varlıkların kapitalizm tarafından yok edilmesine karşı verilen birbirinden ayrılmaz mücadelelerin yoğunlaşmış ifadesi olan ekososyalizm, doğa ile insan arasındaki ‘uyumla` ilgili idealist bir bakış açısına değil, gerçek zenginliğin yaratıcı etkinlikten, boş zamandan, sosyal ilişkilerden ve dünyanın mükemmel bir şekilde kavranmasından ibaret olduğu inancına dayanmaktadır.

Çünkü artık, tehdidin boyutlarının devasa olduğunu söylemek yetmez, Herkülvari bir güce sahip olduğunu da eklemek gerekir. Sadece zenginliklerin yeniden dağıtımını değil toplumsal zenginliğin yeniden tanımlanmasını dayatan derin yapısal değişikliklerin gerçekleşmesi de o derece kaçınılmaz.

Yeşil Kapitalizm İmkansızdır iklimsel düzensizliklerin kapitalizmin ‘doğal` işleyişinden ayrı olarak ele alınamayacağının ifadesidir; ekoloji üzerine bir başvuru kaynağı ve temel bir metindir; bir önerme ve tartışmaya davettir; ama her şeyden önce iklimin sosyal adalet çerçevesinde sabitlenmesi için yoksullar, ezilenler ve sömürülenlerle birlikte ve onlar için ortak bir küresel mücadele çağrısıdır.

Yeşil Kapitalizm İmkansızdır
Daniel Tanuro
Çeviren: Volkan Yalçıntoklu
Habitus Kitap
2011

Ekolojik Anayasa

İnsanın her şeyin ölçüsü olduğu anlayışının bir sonucu olarak gelinen bu noktada bir itirazımızı ortaya koymak üzere yola koyulduk. İnsanın yegâne hak öznesi olduğu geleneksel hukuk anlayışını sorgulamaya başladık. Biz, Yeşiller olarak, gezegenimizde gelecekteki yaşamı tehdit eder bir noktaya gelen ekolojik yıkım ortamında doğanın da bir hak öznesi olarak tanınıp tanınmayacağı sorusunun sadece bir etik veya hukuk meselesi olarak değil, bir var oluş sorunu olarak da kendini dayattığını görüyoruz. Bunu her ortamda dile getiriyoruz. İnsanın doğa ile baş etme mücadelesinin giderek doğaya hükmetme ve kendini doğanın efendisi gibi görme noktasına gelmesini kabul etmiyoruz. İnsanın doğanın bir parçası olduğunu ve kendi varlığını sürdürebilmesinin ancak bu kabulle mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada yeni bir paradigmaya ihtiyaç olduğu açıktır. Bu anlayıştan yola çıkarak Ekolojik Anayasa konusunu tartışmaya başladık. Doğanın da bir hak öznesi olduğu inancından hareket ederek doğanın da vazgeçilmez, devredilmez haklarının anayasal güvence altına alınmasını talep ediyoruz.

Ekolojik Anayasa
Editör: Mahmut Boynudelik
Yeni İnsan Yayınevi
2011

Kanatlı Gözcüler: Kuşlar ve İklim Değişikliği

Kuşlar, hâlihazırda etkilerini gördüğümüz iklim değişikliği konusunda bizi uyarıyor. Bize yaptığımız faaliyetlerin nasıl çevresel sorunlar yarattıklarını gösteriyorlar.

İklim değişikliğini gösteren diğer göstergelerden çok daha fazlasını kuşların gösterdiğini biliyoruz. Onlar ilk şahitler ve küresel ısınmanın çoktan ortaya koyduğu güçlü etki zincirlerinin temel işaretleriyle iklim değişikliğinin parmak izlerini bize gösteriyor ve bize rehberlik ediyorlar. Yazarlar Janice Wormworth ve Çağan Şekercioğlu, kitapları KANATLI GÖZCÜLER’de bizlere kuşların iklim değişikliğinin etkileriyle ilgili bizi nasıl uyardıklarına dair en son bilimsel verileri sunuyorlar. Kitaplarında özel ve ciddi tehlike altında olan kuş gruplarına odaklanıyorlar ve bu kuşların hassas yaşam alanlarına yönelik etkileri tartışıyorlar. Bunun yanında Batı Antarktika yarımadasında bulunan buz sever penguenler, okyanus ekosistemlerinin değişimlerine bağlı deniz kuşları, ısınma sonucu yaşam alanları kaybolan tropik dağ kuşları gibi şu an en çok etkilenen ya da gelecekte çok etkilenecek kuş türlerini de yakından inceliyorlar.

Kitabın yazarları, kuşların neslinin tükenmesinin önüne nasıl geçilmesi, kritik yaşam alanlarının korunması, hatta insan topluluklarının iklim değişikliğine uyum sağlamak için nasıl mücadele edebileceklerine dair önemli araştırmalar yapıyorlar.Daha da önemlisi bu kitap, doğa korumacılar ve genel kamuoyuna kuşların iklim değişikliğine uyum sağlamaları ve yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmak için rehber özelliği taşıyor.

Winged Sentinels: Birds and Climate Change
Kanatlı Gözcüler: Kuşlar ve İklim Değişikliği
Janice Wormworth ve Çağan Şekercioğlu
Cambridge University Press
2011

(Yeşil Gazete)

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.