ManşetSivil Toplum

Yolsuzluğa en az rastlanan ülke Yeni Zelanda

0

Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün 2011 yolsuzluk raporunda Türkiye 62. sırada.

Rapora göre, dünyada rüşvet ve yolsuzluğun en az olduğu ülke Yeni Zelanda. 10 üzerinden 9,5 not alan bu ülkeyi Danimarka, Finlandiya, İsveç, Singapur ve Norveç izliyor.

Amerika’nın 7,1 notla 24’ncü sırada olduğu listede, Türkiye 4,2 notla 62’nci sırada.

Komşu ülkelerin not ve listedeki yerleri ise şöyle:
Kıbrıs 6,3 notla 30’uncu, Gürcistan 4,1 notla 64’üncü, (Türkiye’nin bir altında) Yunanistan 3,4 notla 80’inci,  Bulgaristan 3,3 notla 86’ıncı, (AB ülkeleri arasında listenin en sonunda) İran 2,7 notla 120’inci, Ermenistan 2,6 notla 129’uncu, Azerbaycan  2,4 notla 143’üncü ve Irak 1,8 notla 175’inci  sırada bulunuyor.

Rüşvet ve yolsuzluk konusunda Türkiye’den çok daha yüksek not alan ülkeler arasında Botswana, Ruanda ve Namibya gibi Afrika ülkeleri de var.

Dünya çapında yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan örgütün son yıllardaki yolsuzluk raporlarında Türkiye’nin yeri 55 ile 63’üncü basamaklar arasında oynuyor.

182 ülkenin değerlendirildiği rapor Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü işbirliğiyle hazırlanıyor.

İlki 1995 yılında yayınlanan rüşvet ve yolsuz raporu somut verilerden çok kamu sektöründeki yolsuzluk algılamalarına dayanıyor. Örgütün raporları hükümetler ve iş çevreleri tarafından daha çok yabancı ülkelerdeki yatırım ortamının incelenmesinde kullanılıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan gibi Orta Asya ülkeleriyle Kuzey Kore ve Afganistan listenin sonlarında yer alıyor. Listenin 182’inci basamağını Kuzey Kore ile paylaşan Somali’nin notu 1.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.