ManşetYerel

Dikmen Vadisi tehdit altında

0

Dikmen Vadisi halkı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek’in “Kentsel dönüşüm” adı altında evlerine el koyma girişimlerine karşı mücadele kararı aldı.

Mimarlar Odası’nda bir araya gelen Dikmenliler adına açıklama yapan Gülhan Yalnız, belediyenin büyük bir saldırı planıyla evlerini yıkma kararı aldığını ifade etti. Haberin, hayatlarına karabasan gibi çöktüğünü belirten Yalnız, “Bizler ne villa, ne saray istedik. Başımızı sokacak bir ev ve insanca yaşamdı tek dileğimiz” dedi.

Bayramdan önce Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in mahallelerine uzlaşmak için heyet gönderdiğini de ifade eden Yalnız, altı yıl sonra kendilerini umutlandıran bu görüşmenin karşılıklı iyi niyet temennileriyle geçtiğini ve görüşmelere devam kararı alındığını söyledi. Gökçek’in geçen hafta Perşembe günü yapılan Belediye Meclis Toplantısında Dikmen Vadisi’ni yıkacağını ilan ettiğini ifade eden Yalnız, Dikmen Vadisi’ne gönderilen uzlaşma heyetinin ‘ucuz bir savaş taktiği’ olduğunu anladıklarını, aslında büyük bir yıkım hazırlığında olunduğunun ortaya çıktığını belirtti. Yıkıma dair bilgilerin de ellerine ulaştığını ifade etti.

Dikmen Vadisi’nden Gülcan Bayram hayatlarının otuz yılını Dikmen Vadisi’nde geçirdiklerini ifade ederek, “Bizler evlerimizi ileride buralar değerlenir, zengin oluruz düşüncesiyle değil, barınma hakkımız için yaptık. Herkes elini vicdanına koysun, hep bana hep bana demesin “ dedi. Belediyenin bayram öncesi kömür dağıttığını ifade eden Bayram, “Evimizi başımıza yıkıyorsunuz, biz o kömürü nerede yakacağız” diye sordu.

Yeter Şeneldik de altı sene önce kendilerine verilen sözler üzerine evlerini boşalttıklarını ancak kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Şeneldik iki yıl önce yeniden Dikmen Vadisi’nde ev yaptığını belirterek “O ev yıkılırsa ben ne yaparım, bizler sadece başımızı sokacak bir ev istiyoruz” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken de Melih Gökçek’in yıkım kararını aniden belediye meclis gündemine getirdiğini ve kendilerine çalışma fırsatı sunmadan apar topar görüşüp karar haline getirildiğini söyledi. Güleken, Gökçek’in meclis konuşmasında “Burayı yıkmaya çok kararlıyım. Kentin ortasında halkı rahatsız eden ideolojik bir tavır var” diyerek destek istediğini ifade etti. Güleken, çözüm olarak Doğukent’te ‘kuş uçup kervan geçmez’ bir yerde 200 metrekare arsayı 20 milyar karşılığı satma planının olduğunu söyledi. CHP Milletvekili Levent Gök, Gökçek’in ‘hukuk tanımaz, vicdansız’ bir belediye başkanı olduğunu ifade ederken, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da Dikmen Vadisi halkının mücadelesinin çok haklı olduğunu belirtti. Toplantıya KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Kaygısız, ATO Başkanı Bayazıt İlhan, akademisyen Temel Demirer ve Sibel Özbudun da katılarak destek verdi.

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.