Hayvan HaklarıManşet

“Boz ayıların yuvalarının olduğu yerde HES inşaatı var”

0
İspir'in Yeşilyurt köyü

İspir'in Yeşilyurt köyü

Avcılar, Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde iki gün önce iki kişiyi öldüren boz ayının peşine düşerken, ayının neden saldırganlaşmış olabileceğine dair farklı iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. İlk akla gelen, ama basında pek fazla dillendirilmeyen ihtimallerden biri, bölgede süren HES inşaatlarının boz ayıların yaşam alanlarına zarar vermiş olması.

Konuyla ilgili olarak olayın yaşandığı Yeşilyurt’a yakın bir başka köy olan Çamlıkaya’dan Murat Çimen’in görüşlerini aldık. Çoruh Havzası Koruma Birliği Derneği üyesi olan ve bölgede yapılan HES’lere karşı mücadele eden Çimen’e göre HES inşaatlarının bu son olayın yaşanmasında sorumluluğu olabilir.

Murat Çimen’in verdiği bilgiye göre bölgede halen 51 HES projesi var. Bunlardan bir kısmı Aksu, bir kısmı Çoruh nehirleri üzerinde. Aksu üzerinde yapımı bitmek üzere olan 2 HES bulunuyor.

Güllübağ HES inşaatında yapılan bir tünel

Olayın meydana geldiği Yeşilyurt köyünün çok yakınında ise, Çoruh nehri üzerinde Soyak Holding tarafından yapılmakta olan Güllübağ HES projesinin inşaatı sürüyor.

Çimen’in verdiği bilgiye göre HES projesi için açılan 7-8 kilometre uzunluğundaki tünel, ayıların da yuvalarının bulunduğu ormanlık bir bölgeden geçiyor. Murat Çimen şunları söylüyor: “Çoruh’un karşı kıyısında bizim gitmeye korktuğumuz bir dere vardır, oldukça kuytu olan bu ormanlık alanda kalabalık bir ayı nüfusunun ve diğer yabani hayvanların yaşadığını biliyoruz. Orada yuvaları var. HES inşaatı başlamadan önce nehrin karşı kıyısında oturup bu ayıları seyrettiğimiz olurdu. Şimdi bu HES inşaatı nedeniyle tam da boz ayıların yaşadığı bu bölgenin yakınında çalışmalar yapılıyor. Ben bu inşaatlar nedeniyle ayıların yaşam alanlarının zarar gördüğünü düşünüyorum. Bu son ayı saldırısı da %70-80 bu nedenledir.”

Çevre İl Müdürlüğü şirketi koruyor

İspir ilçesinden geçen Çoruh nehri

Murat Çimen şirketin HES inşaatlarında projeye ve ÇED kararlarına da uymadığını söylüyor: “2 yıl öncesine kadar bu hayvanların bir yaşayış tarzı vardı. Ama bu projeler öyle yoğun ve hızlı yapılmaya başlandı ki, yaşam alanları bozuldu. Çok hızlı gidiyorlar, yol yapımında 10 kg dinamit kullanmaları gerken yerde 10 ton kullanıyorlar, çıkan kayaları büyük cezası olmasına rağmen dere yataklarına boşaltıyorlar. Çevre İl Müdürlüğü de hep şirketin işini kolaylaştırmak için çalışıyor.”

Murat Çimen’e daha önce ayıların benzer saldırılarda bulunup bulunmadığını, HES inşaatı başlamadan önceki yıllarda böyle olaylar yaşanıp yaşanmadığını soruyoruz. Çimen şöyle diyor: “Hayır olmazdı, olduğunda da ancak bir insan ayıyı rahatsız etmişse, tüfek doğrultmuşsa veya yaralamışsa olurdu. O durumlarda bile ayının insanın tüfeğini alıp kırdığı ama adama dokunmadığı hikayeler anlatılır. Bu tür olaylar eskiden görülmezdi.”

Murat Çimen bugün Yeşilyurt köyüne gittiğini, orada gördüğü Erzurum İl Çevre Müdürlüğü’nden bir şube müdürüne HES inşaatlarını yeterince denetlemedikleri için bu tür olayların yaşandığını söylediğini, ancak yetkilinin “sana ne” diyerek kendisini terslediğini de anlatıyor. Çimen’e göre Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri daha önce Aksu üzerinde yapılacak bir HES projesinin ÇED toplantısına şirket yetkilileriyle birlikte gelerek ve şirketin işlerini kolaylaştırmaya çalışarak zaten tarafını belli etmiş durumda.

Öte yandan Çimen, Çevre İl Müdürlüğü yetkililerinin basında yer alan “Bakanlık ayıya vur emri verdi” haberlerinin de gerçeği yansıtmadığını söylediklerini, ancak Bakanlık bir yandan bu emri inkar ederlerken, bir yandan da avcıların kalabalık gruplar halinde ayının peşinden gönderildiğini anlatıyor.

İspir’de yaşanan olaya nelerin yol açmış olabileceğine dair haber dizimize uzman görüşleriyle devam edeceğiz.

Konuyla ilgili ilk haberimizi okumak için TIKLAYIN

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.