ManşetSivil Toplum

Can Yücel Dostları, Can Yücel’e sahip çıkıyor

0

Dün Datça’da Can Yücel’in mezarına karşı yapılan saldırıyı kınamak için Can Yücel Dostları, şairin mezarı başında bir açıklama yapacak. 21 Ağustos Pazar günü, saat 14.00’te saldırıya uğrayan mezarın başında gerçekleşecek açıklamanın tam metni şu şekilde:

“Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi”dizelerinin yazılı olduğu Can Yücel’in mezarı vahşi bir saldırıya uğrayarak kırıldı.  Yaşadığımız topraklarda yabancısı olmadığımız bir hunharlıkla yine karşı karşıya kaldık. Toplumun yerleşik kanaatlerine boyun eğmeyen ama bu toprağın insanlarına olan sevgisini her zaman dile getiren Can Yücel, bu tarihsel kişiliğiyle örnek bir mücadele insanı oldu. O bir sosyalist, o bir şair, o “insana ait olan hiçbir şey bana yabancı değildir” diyen dünya görüşünün takipçisi oldu. Resmi görüşe hiçbir zaman teslim olmadı. Devlet de,  egemen olan da hiçbir zaman onu sevmedi. O yoksulların, garibanların, çöpçünün şairi oldu. Onun tercih ettiği yaşam tarzının bedelini de ödemesini bildi, işsiz kaldı, beş parasız dolaştı, yolundan dönmedi.

Onun mezarına saldıranların kim olduğunu bilmiyoruz. Ama şunu biliyoruz ki, bu topraklarda ‘öteki’nin mezarının saldırıya uğraması sıradan bir olay.  Yapılan her saldırı için de toplumun hassasiyeti değişmez bir gerekçe oluyor. Muhalif olanı yaşarken yasalarla, şiddetle bastırmayı tarz haline getirenler, onun mezarına da nefretlerini kusarak insanlık dışı davranışlarını sürdürüyorlar.

Bizler, Can Yücel’in dostları olarak, yerleşik kanaatlerle uzlaşmayan ancak insani olanı kavrayan, insana ait olan her inanca, her düşünceye değer veren dünya görüşünü paylaşıyoruz.
Can Yücel’in mezarına yapılan saldırının fikri zeminini hazırlayanlar, her zamanki gibi kutsalları istismar ettiler. Mezarında şarap içilmesi karşısında, gerek bazı siyasi parti başkanlarının ve bazı yerel basın mensuplarının “kutsala saygı” içerikli açıklamaları fitili ateşleyen bir rol oynadı. Kuşkusuz her inanç sahibinin karşısındakinden saygı beklemesi demokrasinin gereğidir. Ancak bu kesimler toplumun çoğunluğunu teşkil edenlerin dışında kalanların da inançlarına, dünya görüşlerine saygı gösterilmesi gerektiğini bir kenara ittiler. Çoğunluktan farklı inançlara sahip olanlara, ne istedikleri gibi yaşam tarzını veriyorlar ne de yaşama veda ettiklerinde istedikleri törenlerin ve anmaların yapılabileceği yasal imkânı sağlıyorlar. Bu partilerin tutumu ikiyüzlülüklerini ele veriyor.

Datça Mezarlığı farklı inançlara sahip insanların yattığı bir hoşgörü mezarlığıdır. Bizler de farklılıklarımızla birlikte yaşayabilme erdemliliğini gösterebilmeliyiz.

Mülki Makamlardan ivedilikle failleri bulup yargı önüne çıkartmasını bekliyoruz.

Can Yücel Dostları

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.