Spor

Derbiye geri sayım: Galatasaray – Fenerbahçe

0

Derbiye az bir zaman kaldı. Kocaman, Galatasaray maçlarını seviyor. Hagi’nin derbi karnesi. Ezeli rekabetin en centilmen anları. Dev derbi bugünlere nasıl geldi? Derbiye özel tüm haberler burada.

Kocaman, Galatasaray maçlarını seviyor
Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, futbolculuk döneminde sarı-lacivertli formayla toplam 13 kez filelerini havalandırdığı Galatasaray’a karşı, Fenerbahçe’nin başında çıkacağı ligdeki ikinci derbide galibiyeti hedefliyor.

Aykut Kocaman yönetimindeki Fenerbahçe, ezeli rakipleri Galatasaray ve Beşiktaş ile yaptığı 4 maçı da yitirmedi. Sarı-lacivertliler, sezonun ilk yarısında ligdeki derbilerde Kadıköy’de Beşiktaş ile 1-1, Galatasaray ile de 0-0 berabere kalırken, ikinci yarıda deplasmanda Beşiktaş’ı 4-2 yendi. Kocaman yönetimindeki sarı-lacivertliler ayrıca, sezon öncesinde Almanya’da yapılan Spor Toto Dostluk Kupası maçında Galatasaray’ı 1-0 mağlup etti.

Bu arada, futbolculuk döneminde sarı-lacivertli formayla Galatasaray’a karşı lig maçlarında 8 gol atan Kocaman, Fenerbahçe’nin ezeli rakibine ligde en çok atan futbolcu unvanını halen elinde bulunduruyor.

Derbinin centilmenlik dersleri
Galatasaray ile Fenerbahçe futbol takımları arasında yarın yapılacak derbi maç için geriye sayım sürerken, ezeli rakiplerin 102 yıllık geçmişinde pek çok centilmenlik dersleri yaşandı.

İki takım arasındaki ezeli rekabette futbolcu ve yöneticilerin centilmence davranışları, bu zevkli mücadeleye renk kattı.

Spor tarihçilerinin derlemelerine göre, ezeli rakiplerin birbirleriyle yapacakları bir maç öncesinde, Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaraylılar’a, ”Oberle kardeşler hasta, Hasan da sakatlanmış. Sizi karşımızda eksik kadroyla görmek istemiyoruz. Dilerseniz maçı erteleyelim” diye haber göndererek, maçın ertelenebileceğini iletti.

Fenerbahçe’nin bu önerisini kabul eden Galatasaray, oyuncuların iyileşmesinden sonra, 20 Ekim 1914’te yaptığı erteleme maçında sarı-lacivertli rakibini 6-1 yendi.

Beraber ev kiraladılar
Aynı kaynaklara göre, ezeli rekabetin yeni başladığı dönemlerde Galatasaray ile Fenerbahçe sporcuları ortak kiraladıkları bir evde kalıyorlar ve beraber ava çıkıyorlardı.

İki takım sporcuları geceleri biraraya gelerek sohbet ediyorlardı. Yine bir gece sohbetin koyulaştığı sırada Galatasaray’dan Ali Sami Yen, Fenerbahçeliler’i, ”Said, yarın bizimle maçınız var. Git yat ve dinlen” diye uyardı.

Ertelemeyi önerdiler
Ezeli rakipler arasında 17 Kasım 1922’de yapılan maç öncesinde de ilginç bir durum yaşandı.

Bu tarihte Kadıköy’de ezeli rakiplerin maçı vardı. Maç öncesinde günlerce yağan yağmur sahayı adeta göle getirmişti. Fenerbahçe Başkaptanı Galip Kulaksızoğlu, Galatasaray Kulübü’ne telefon ederek, ”Saha çok kötü, maçı erteleyelim” dedi. Galatasaray Başkaptanı Necip Şahin, bunun üzerine, ”Anamız bizi bugün için doğurdu. Galip Bey, gelip maçı oynayacağız” diye yanıtladı. Galatasaray, Kadıköy’e gelip maça çıktı ve Fenerbahçe karşılaşmayı 3-0 kazandı.

Ortak takım kurma düşüncesi
Ezeli rakiplerin kuruluşlarının ilk yıllarında birleşme durumlarının bile ortaya çıktığı, hatta iki kulüp başkanının ortak takım kurma konusunda anlaştıkları iddia edildi.

Galatasaray Kulübü’nün resmi yayın organı Galatasaray Dergisi’nin Şubat 2003 sayısında, Adnan Işık’ın belgelere dayandırarak verdiği haberde, 1912 yılında Galatasaray Kulübü Başkanı Ali Sami Yen ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Hulusi Bey’in ortak imzayla kayıt altına aldıkları belgenin, birleşmeseler dahi, 2 kulübün yabancılara karşı ”ortak bir takım” kurma konusunda anlaştıklarını, hatta tüzüğü bile hazırladıklarını gösterdiği kaydedildi.

Bilerek kaçırılan penaltı
Ezeli rakiplerin 23 Ocak 1925 tarihinde Taksim Stadı’nda yaptıkları Vatan Gazetesi Kupası maçında ilginç bir olay yaşandı.

Fenerbahçe’nin kazandığı penaltı sonrası, atış öncesinde stadın büyük balkon kısmı çöktü. Fenerbahçeli Cafer Çağatay, bu gelişme üzerine penaltı atışında topu bilerek kaleci Ulvi Yanal’a teslim etti.

‘Fenersaray’
Fenerbahçe ile Galatasaray, 1934 yılında Türkiye’ye davet ettikleri yabancı takımlarla birer kez hazırlık maçı yaptıktan sonra, üçüncü maçı ”Fenerbahçe-Galatasaray Karması” şeklinde oynadılar.

Bu karmanın forması ise iki kulübün renklerinin karışımı olan lacivert, sarı ve kırmızıdan oluştu.

Canaydın’dan centilmenlik dersi

Son yıllarda ezeli rekabetteki maçların genelinde olaylar yaşanırken, Galatasaray Kulübünün merhum başkanı Özhan Canaydın, rekabete centilmence yaklaşımıyla alkış aldı.

Sarı-kırmızılı ekibin 6 Kasım 2002’de, FB Şükrü Saracoğlu Stadı’nda ezeli rakibine 6-0’lık yenilgiyle tarihi hezimete uğradığı maçta, başkanlık sıfatıyla ilk Fenerbahçe derbisini izleyen Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın’ın, rakibinin attığı golleri alkışlayarak Fenerbahçeli yöneticileri kutlaması, maça damgasını vurdu.

Merhum Canaydın’ın bu centilmenlik gösterisi kendi camiasından bazı tepkiler alsa da Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından 2002 Dünya Fair Play Ödülü’ne layık görüldü. Özhan Canaydın ayrıca, bu davranışı nedeniyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen ”Fair-Play Sportif Davranış Ödülü”nü aldı.

Hagi’nin derbi karnesi
Galatasaray Teknik Direktörü Gheorghe Hagi, Fenerbahçe ile yarın yapılacak Spor Toto Süper Lig derbisiyle birlikte sarı-kırmızılı takımın başında teknik direktör olarak 9. kez derbi maçta sahaya çıkacak.

Rumen çalıştırıcı, teknik adamlık kariyerinde sarı-kırmızılı takımın başında 4’ü Fenerbahçe, 4’ü de Beşiktaş ile olmak üzere toplam 8 derbi maç heyecanı yaşadı.

Hagili Galatasaray, geride kalan derbilerde 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet aldı.

Galatasaray’da 22 Mart 2004 ile 28 Mayıs 2005 tarihleri arasındaki ilk döneminde toplam 6 derbi maçta takımının başında sahaya çıkan Hagi, Beşiktaş’a karşı 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet, Fenerbahçe’ye karşı ise 2 galibiyet ve 1 yenilgi gördü.

Rumen teknik adamın Galatasaray’ın başındaki ikinci döneminin ilk maçında ise Galatasaray bu sezon Kadıköy’de Fenerbahçe ile golsüz berabere kalarak, ezeli rakibinden 11 yıl sonra deplasmanda puan alırken, kendi evinde Beşiktaş’a, Ali Sami Yen Stadı’nda veda derbisinde 2-1 yenildi.

Hagi’nin derbilerde en büyük başarısı, 11 Mayıs 2005 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki Türkiye Kupası finalinde Galatasaray’ın ezeli rakibi Fenerbahçe’yi 5-1 yenerek kupayı kazanması oldu.

Hagi’li Galatasaray derbilerde toplam 9 gol atarken, kalesinde 6 gol gördü.

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.