Enerji

Prof. Dr. Hayrettin Kılıç: “Japonya’daki nükleer felaket Çernobil’den daha büyük”

0

94,9 Açık Radyo’da yayınlanan Açık Yeşil’de dün sabah Ömer Madra’ya birlikte Prof. Hayrettin Kılıç’la konuştuk ve Japonya’daki nükleer felaketle ilgili bilinmeyenleri dinledik. Programın kaydını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Programda Hayrettin Kılıç Japonya’daki kazayla ilgili olarak nükleerci profesörlerin ve hükümet yetkililerinin  sürekli dezinformasyon yaptığından söz etti. Kılıç’a göre yaşanan felaket Çernobil’den daha büyük ve sonuç giderek ağırlaşıyor.

Kılıç’ın verdiği bilgiye göre Japonya’daki reaktörlerde meydana gelen hidrojen patlamaları sonucunda reaktörde sıkışan radyoaktif gazlar atmosfere salınıyor. Oysa örneğin Prof. Osman Kemal Kadiroğlu hidrojen patlaması zararsız diyerek halkı yanıltıyor.

Kılıç “Bu reaktörler eski model diyorlar. Bir nükleer reaktör istediği kadar yeni olsun, hepsinde suyla soğutma sistemi aynıdır ve kazalar soğutma sistemini çalıştıran pompaların devreden çıkmasıyla oluyor” diyor. Bir rekatör günde 4 milyar litre suya soğutuluyor ve pompalar devre dışı kalınca taşıma suyla çekirdek erimesi olan bu reaktörleri soğutmak mümkün değil: ” Bu sabah itibariyle artık dışarıdan suyla soğutmaya çalışacaklar ama bu da işe yaramıyor. Eğer buradaki işçileri de çektilerse maalesef oturup bekleyeceğiz.”

Hayrettin Kılıç “şu anda ne yazık ki Türkiye’deki nükleerciler hala bu kaza seviye 4 diyor. Bana sorarsanız Japonya’daki kazanın uluslararası seviyelerle ilgisi yok” diyor: “Patlayan 3 numaralı reaktör MOX yakıtıyla çalışıyordu, bu da uranyumla plutonyum 239’un karışık olduğu bir yakıt. Bu durumu tamamen değiştiriyor. Bence bu santralda meydana gelen kaza 7’nin üzerindedir ve Çernobil’den daha büyük bir kazadır”.

Kılıç’a göre kazada santralda çalışanlardan 70-80 kişi öldü, onu da açıklamıyorlar.

Dün yangın çıkan 4 numaralı reaktörde ise reaktör çalışmadığı için yakıt çubuğu olmadığını, ama atık havuzundaki suyun buharlaştığını söyleyen Prof. Hayrettin Kılıç bu atık havuzundaki eski yakıt çubuklarının alev almasıyla yangın çıktığını ve buradaki radyoaktif gazların da atmosfere yayıldığını, hızla yayılan radyasyon bulutlarının şu anda Alaska’ya yaklaşmak üzere olduğunu anlatıyor.

Hayrettin Kılıç’la yaptığımız söyleşiyi buradan dinleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.