ManşetTarım-Gıda

Onların tohum yasası varsa üreticilerin takas şenliği var

0

Türkiye’de “ Sakin Şehir” ( citta slow ) ünvanı sahibi ilk şehir olan Seferihisar’da 2. Tohum Takas Şenliği halkın coşkulu bir katılımıyla gerçekleşti. Çeşme Yarımadasında yer alan belediyeler, köy dernekleri, GDO’ya hayır platformu, Slow Food hareketine bağlı gruplar, Ekolojik Üreticiler Derneği ve Yeşiller Partisinden geniş bir katılımla  gerçekleşen etkinlikte üreticilerin getirdikleri tohumlar büyük ilgi gördü.

“Onların tohum  yasası varsa / bizim  takas şenliğimiz” var sloganıyla ağzına kadar dolu olan toplantı salonu alkışlarla inledi. Katılımcıların büyük bölümü köylüler ve Türkiye’nin her yerinden gelmiş STK temsilcileri ve Yeşiller’den oluşuyordu. AKP kısa bir süre önce anayasa mahkemesinin de onaylamasıyla, yerel tohumların satışını yasakladı. Aslında bu inanılmaz bir yasa. Tarlanızda yetiştirdiğiniz tohumu satamıyorsunuz. Neden ? Çünkü dev şirketlerin döllenmeyen hibrit tohumları satılacak.

Ardından Seferihisar kapalı pazar yerinde üreticiler arasında tohum takası yapıldı. Pembe domates, roka, çizgili çekirdekli karpuz,kınalı bamya, alacalı patlıcan gibi süpermarket raflarında görmeyi unuttuğumuz ürünlerin tohumları kısa bir süre içinde üreticiler arasında el değiştirdi.

Köylüler düşünmüş taşınmışlar, satamadığımız tohumu, biz de takas ederiz demişler. Ne izdiham. Hiç kimse yerel tohumun önünü kesemez. Bu tohumlar bu topraklara ait ve bugün görüldü ki, köylüler tohumuna sahip çıkıyor.

Panelde olsun, tohum takas alanında olsun, herkesin ağzında bir umut vardı : bu yasa önünde sonunda geri çekilecek, bu saldırı geri püskürtülecek. Bu bir atak değil, bu takas şenliği bir savunma.  Adı üstünde şenlik.

Türkülerle, umut dolu konuşmalar ve AKP’ye karşı direnme sözleriyle takas sona erdi.

2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu üreticilerin kendi tohumlarını üretmsesini  ve diğer köylülerle paylaşmalarını kısıtlıyor tohumlarını çevre pazarlarda satmalarını yasaklıyor.

Ekolojik Üreticiler Derneği üyelerinden Aytaç Timur  “ tohum ve bitkileri korumanın yolu onları üretmek ve çoğaltmaktır:. Üretmek  de yetmez, ürünlerimizi doğrudan yerel pazarlarda insanlara ulaştırabilmeliyiz “  diye konuştu.

Tohum takas şenliklerinin yaygınlaştırılarak ülke çapında yaygınlaştırılacağını ve böylece küçük tohum üreticilerinin dev şirketlere karşı korunacağını söyleyen şenlik düzenleyicileri  halkın katılımının kendilerine büyük cesaret verdiğini belirttiler.

( Yeşil Gazete )

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.