DoğaManşet

Tabiat -YOK ETME- Kanunu Meclis’te

0

Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu, Meclis’te görüşülmeye başlandı… Tasarıya karşı çıkan 80’in üstünde sivil toplum kuruluşu adına 15 temsilci de Meclis’teydi.. İtirazların ana gerekçesi hidroelektrik santraller ve doğal sit alanları..

İkizdere Vadisi’nin, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından doğal sit alanı ilan edilmesi, bölgeye 22 hidroelektrik santral inşa etmenin yolunu kapattı…

Ancak mecliste görüşülen tabiatı ve çeşitliliği koruma kanunu, heslerin önünü açabilir..

Zira yasada, doğal sit alanı ilan etme yetkisinin Çevre ve Orman Bakanlığı’nda oluşturulacak Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu’na devredilmesi öngörülüyor..

Tasarı hakkındaki görüşmelere Meclis Çevre Komisyonu’nda başlandı…

İlk toplantıda söz hakkı sivil toplum kuruluşlarınındı…

Tasarıya karşı çıktılar…  Enerji turizm ve maden sektörlerinin bu yasa ile koruma altındaki alanların tehdit edeceğini vurguladılar…

Çevre bakanlığı müsteşarının başkanlık edeceği Biyolojik Çeşitlilik Kurulu’nda, akademisyen ve stk temsilcisi sayısının yetersiz olması da  eleştirilerin odak noktasıydı.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu şunları söyledi: “Kurul ciddi bir bürokrat ağırlığına sahip hükümetlerin atadığı bürokratlar tarafından karar verilmesi doğru değil sivil toplum kuruluşları yasa tasarısının  geri çekilmesini istedi…” (NTV)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.