Dünya

Talabani: Tarık Aziz’in idam emrini imzalamayacağım

0

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Saddam Hüseyin rejiminin eski Başbakan yardımcısı ile Dışişleri Bakanı Tarık Aziz’in idam kararını imzalamayacağını söyledi.

Sosyalist Enternasyonal toplantıları için Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Talabani, France 24 televizyonu ile yaptığı mülakatta, “Tarık Aziz’in idam emrini imzalamayacağım, çünkü ben bir sosyalistim” dedi.

Tarık Aziz’e sempati duyduğunu, çünkü onun Iraklı bir Hıristiyan olduğunu belirten Talabani, “Dahası, o 70’inin üzerinde yaşlı bir adam” diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB), Vatikan ile Rusya, Irak’a Tarık Aziz’i yaş ve sağlık nedenlerinden idam etmeme çağrısında bulunmuştu.

Tarık Aziz, 26 Ekim günü Irak Yüksek Mahkemesi tarafından 1980’li yıllarda Şii toplumuna yönelik katliamlardaki rolünden dolayı idama mahkum edilmişti. Mahkeme, Tarık Aziz’in 1982 yılında Bağdat’ın kuzeyindeki Şii çoğunluklu Duceyl kentinde Saddam Hüseyin’i hedef alan bir suikast girişimi ardından yapılan katliamlarda roll aldığını belirtmişti.

Saddam’ın çevresindeki tek Hristiyan olan Tarık Aziz, Nisan 2003’te Amerikan askerlerine teslim olmuştu. Aziz, 1992’de 42 tüccarın infazı nedeniyle Mart 2009’da “insanlığa karşı suç” işlemekten 15 yıl hapse mahkum edildi. Aynı yıl Irak Yüksek Mahkemesi Aziz’i 1980’li yıllarda Şii (Feyli) Kürtlere karşı yapılan infazlardaki rolünden dolayı 7 yıl hapse mahkuk etti. (ANF)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.