Dünya

Guantanamo tutuklusu büyük oranda suçsuz bulundu

0

İşkence ve kötü muamele ile gündeme gelen ABD’nin Guantanamo cezaevi kampında yıllarca tutuklu kalan Tanzanyalı Ahmet Khalfan Ghailani çıkarıldığı mahkeme tarafından 285 ayrı suçlamadan suçsuz bulundu.

Guantanamo’da tutulup mahkemeye çıkarılan ilk kişi olan Ghailani, New York’taki federal mahkeme jürisi tarafından Amerikan mallarına zarar vermekten ise suçlu bulundu. Cezasının sonradan belirleneceği Ghaliani’nin en fazla 20 yıl hapis cezası alması bekleniyor.

Ghailani, 1998’de El Kaide’nin Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan Büyükelçiliklerine düzenlediği saldırılara karışmakla suçlanıyordu. Saldırılarda 224 kişi hayatını kaybetmişti.

Mahkeme Gailani’yi, hakkındaki yüzlerce cinayet ve terör suçlamasından ise kanıtların büyük bölümünü CIA sorgularında baskı ve cebir yoluyla elde edildikleri gerekçesiyle davada dikkate alınamaz olarak değerlendirip akladı.

Ghailani davası, Guantanamo’da tutulan terör zanlılarına karşı Amerikan toprakları üzerinde sivil mahkeme tarafından görülen ilk dava oldu. Diğer zanlılar askeri mahkeme tarafından yargılanmışlardı.

İktidara gelir gelmez Guantanamo cezaevi kampını kapatacağını söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, 2 yıl iktidarda olmasına karşın henüz bu vaadini gerçekleştirmedi. Guantanamo ABD’nin terör uygulamakla suçladığı yüzlerce kişinin kaçırılarak getirip ağır işkence ve kötü muameleye tabi tutuldukları cezaevi kampı olarak biliniyor. (ANF)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.