Sivil Toplum

Türkiye Refah Listesi’nde sonlarda

0

Merkezi Londra’da bulunan uluslararası düşünce kuruluşu Legatum Institute tarafından yapılan ve 110 ülkenin yer aldığı Refah Listesi‘nde Türkiye 80. sırada yer aldı.

Türkiye listede Cezayir’in altında, Guatemala’nın ise üzerinde bulunuyor.

Legatum, listeyi, ekonomi, fırsat eşitliği ve girişimcilik, idare, eğitim, sağlık, kişisel ve ulusal güvenlik, kişisel özgürlük ve sosyal sermaye kriterleri üzerinden hazırladı.

Refah Listesi’nin ilk üç sırasında ise kuzey Avrupa ülkeleri Norveç, Danimarka ve Finlandiya var.

Listede Amerika Birleşik Devletleri 10, İngiltere 13 ve Almanya ise 15. sırada yer alıyor.

Legatum ülkelerin, bu sekiz kategorinin her biri için ayrı ayrı da sıralamış.

Türkiye’nin 108 ile en kötü performans gösterdiği kategori ise sosyal sermaye.

Legatum, sosyal sermaye, toplumun kendi içinde kurduğu sosyal etkileşim ağları ve sosyal birliktelik olarak tanımlıyor. Kuruluşa göre toplumsal ilişkiler de ülkedeki refahın önemli bir bileşimi.

Türkiye’nin alt sıralarda olduğu bir başka kriter ise kişisel ve ulusal güvenlik. Türkiye’nin 83. sırada yer aldığı bu kriter Legatum tarafından, devlet desteğiyle işlenen siyasi suçlar, iç savaş, toplulukların karşı karşıya olduğu sorunlar, gece korkmadan sokağa çıkabilme gibi alt kriterlerle ölçülüyor.

Türkiye’nin 95’i sırada yer aldığı kişisel özgürlük kategorisinde ise ifade özgürlüğü, kişisel özerklik, toplumun farklılıklara olumlu yaklaşımı ve hoşgörü gibi faktörler değerlendiriliyor.

Listenin en sonunda ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Pakistan ve Zimbabwe yer alıyor. (BBC)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.