EkolojiManşet

Hasankeyf’le dayanışma kampı başladı

0

Ilısu Barajı tehdidi altındaki Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesine destek için Hasankeyf Yaşatma Girişimi öncülüğünde dayanışma kampı düzenlendi.

Etkinliğe BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, siyasi parti temsilcileri ile çevre örgütlerinin temsilcileri katıldı. Bir hafta sürecek, konserler ile birçok değişik etkinliğin yer alacağı dayanışma kampı Köprübaşı’nda yapılan basın açıklaması ile başladı.

Dicle Nehri kenarında basın açıklamasını okuyan İpek Taşlı, uluslararası desteğini kaybeden Ilısu Barajı’ndan vazgeçilerek, Hasankeyf’i kurtarmaya yönelik projelerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Taşlı, bir hafta sürecek dayanışma kampının programını açıkladı.

Programda dikkat çeken paneller arasında Allianoi, Munzur ve Karadeniz’den katılımcıların yer aldığı baraj ve HES mağdurlarının deneyim paylaşımı oturumları ve Yeşiller Partisi eski eş sözcüsü Bilge Contepe’nin de konuşmacı olarak katıldığı Ilısu Baraj Projesi’nin Hukuki, Sosyal, Ekonomik ve Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi başlıklı oturum yer alıyor.

Etkinliğe destek amacıyla kampa katılan BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, yıllardır Hasankeyf’e gelip bu tür açıklamalar yaptıklarını, ancak, karşılarında kör sağır tepkileri görmezlikten gelen bir devletle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Batıda da kapitalistlerin benzer birçok projeyi hayata geçirmek istediklerini, ancak oradaki sivil toplum örgütleri ve halkın karşı çıkmasından sonra projelerden vazgeçildiğini ileri süren Yıldız, “Ama iş Kürt coğrafyasına geldiğinde farklı bir devlet projesi ile karşı karşıyayız. Hasankeyf ve Munzur meselesi, devletin Kürtlere bakış açısını gösteriyor. Devlet buraya bir sömürge muamelesi yapıyor. Onun içindir ki buradan yükselen hiçbir sesi dikkate almıyor.” dedi.

Bir haftalık etkinliklere, Hasankeyf’e destek vermek adına Batman milletvekili olarak katıldığını belirten Yıldız, konuşmasında şunları ifade etti: “Hasankeyf sular altında kaldığında, bugünkü yöneticileri tarih affetmeyecek, halkımız affetmeyecek ve daima lanetlenecekler. Tarihi yaşatalım. Halkımızın geçmişidir bu. Eğer bu halka, tarihe ve doğaya düşman değilsek, herkesin ve hükümetin görevi bu tarihi yaşatmaktır.”

Halk oyunları gösterisinin yapıldığı etkinlikte Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce ‘Hasankeyf’e hoş geldiniz’ yazılı tabelanın dikimi gerçekleştirildi. Daha sonra etkinliğe katılanlar, davul zurna eşliğinde ilçe merkezine yürüyüş düzenledi.

Bir hafta sürecek ve yüzlerce çevrecinin çadırlarda kalacağı dayanışma kampı kapsamında konserler, resim ve fotoğraf sergileri, söyleşiler, yarışmalar ve geziler düzenlenecek. Katılımcılar 17 Ekim günü Batman Hasankeyf Festivali’ne  katılmak üzere Batman’a doğru yola çıkacak. (Yeşil Gazete, Cihan Haber Ajansı)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.