Bilim-Teknoloji

Google’dan Cahit Arf Anısına Özel Logo

0

Arama motoru 11 Ekim tarihinde kullandığı özel logoyla da dünyaca ünlü matematikçimiz Ord. Prof. Dr. Cahit Arf’ı 100. doğum gününde onurlandırıyor.

Arf, aritmetik alanındaki çalışmalarıyla ünlü. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin olarak geliştirdiği formül, dünya literatüründe “Arf Değişmezi” olarak biliniyor. Formülden alınan bir kesit de Arf’ın portresiyle birlikte bugün kullanmakta olduğumuz 10 TL’lik banknotların arka yüzünü süslüyor.

Arf Değişmezi’nin yanısıra Arf halkaları ve Hasse-Arf Teoremi gibi kendi adıyla bilinen birçok kavramı matematik literatürüne kazandıran Cahit Arf, 1997 yılında aramızdan ayrıldı.

Google servis verdiği ülkelerin özel günlerinde veya dünya çapındaki önemli kişi ve olayların anıldığı günlerde, orjinal logosu yerine İngilizce “karalama çizim” anlamına da gelen “doodle” adındaki özel logoları kullanarak ‘jest’ yapıyor.

Elbette bu ‘jest’ler genellikle ‘yerel’ kalıyor, yani sadece ilgili ülkedeki Google anasayfasında yer alıyor, oradaki kullanıcılarının yüreklerini okşayıp haber olmayı başarıyor. (Ntvmsnbc)

You may also like

Comments

Comments are closed.