Dünya

Brezilya’nın En Yeşil Başkan Adayı: Marina Silva

0
Marina Silva
Anketler Brezilya'nın yeşil başkan adayı Marina Silva'nın %13 civarında oy alacağını gösteriyor.
Marina Silva

Anketler Brezilya'nın yeşil başkan adayı Marina Silva'nın %13 civarında oy alacağını gösteriyor.

Brezilya’da bugün yapılan başkanlık seçimlerinde üçüncü sırada olması beklenen eski Çevre Bakanı Marina Silva, Brezilya Yeşilleri’nin başkan adayı. Ülkede yapılacak 6. Devlet Başkanlığı seçiminde, halk Devlet Başkanı Lula da Silva’nın halefini belirleyecek. Elektronik oy verme sisteminin uygulanacağı seçimlerde, yaklaşık 100 milyon Brezilyalının oy kullanması bekleniyor.

Anketlerde açık ara önde görünen eski solcu militan Dilma Rousseff’i  Başkan Lula da Silva destekliyor. 62 yaşındaki Rousseff‘ın ülkenin ilk kadın devlet başkanı olması bekleniyor. Seçimlerde üçüncü olması beklenen Yeşil Parti adayı Marina Silva ise birinci tur seçimlerinde kilit konumda bulunuyor.

1958’de doğan ve çocukluğu Amazon yağmur ormanlarında geçen Marina Silva 90’lı yıllarda politikaya girdi ve senatoya seçildikten sonra özellikle Amazon ormanlarının korunması ve yağmur ormanlarında yaşayan insanların ekonomik durumlarının geliştirilmesi için çalıştı. En önemli yol göstericilerinden biri Amazonların korunması için yaptığı çalışmalar nedeniyle 1988’de öldürülen ünlü çevre aktivisti Chico Mendes idi.

2003’de Lula başkan seçilince Çevre Bakanı olan Marina Silva, bu görevi otoyol ve baraj projeleri başta olmak üzere Başkan Lula’nın çevreye zarar veren projelerine artan eleştirileri nedeniyle 2008’de bıraktı. Marina Silva 2010’da Yeşil Parti’den başkan adaylığını açıkladı. Anketlere göre Silva’nın yarattığı yeşil dalgayla %13 civarında oy alması bekleniyor. Bu nedenle Silva’nın alacağı oy ikinci tur için belirleyici olacak. (Euronews, TreeHuggers)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.