Dünya

Bill McKibben: “Bizim yapmaya çalıştığımız bu iğrenç videonun tam tersi”

0
Bill McKibben

Bill McKibbenİngiltere’de olay yaratan 10:10 videosu üzerine 10/10/10 kampanyasının yürütücülerinden yazar Bill McKibben bir yazı yazarak şiddet içerikli bu filmi mide bulandırıcı bulduğunu ve bu filmin 10 Ekim eylemini organize edenlerin amacının tam tersini sergilediğini söyledi. Bill McKibben’ın yazısı şöyle:

“10 Ekim’deki büyük eylem günümüz yaklaşıyor. Dün geçen yılki rekorumuzu kırdık. Büyük küresel işbaşı partisine kayıt yapan eylem sayısı 5.500’ü aştı.

Ancak bugün bilgisayarımı bir açtım ki bu iyi duygular mide bulantısına dönüştü. Çok sayıda insandan “bunu gördün mü?” yazan emailler gelmişti. “Bu” dedikleri Youtube’da dolaşan ve iklim değişikliğine inanmayanların havaya uçtuğunu gösteren kaba bir videoydu. Videoyu yapanlar kendi siterlerinden geri çekmişlerdi, ama Youtube’dan değil.

İklim inkarcısı Marc Morano’nun Climate Depot adlı web sitesi bu videoyu ekofaşizmin son örneği olarak adlandırarak taarruza geçmişti. Morano ve diğer inkarcılar horozlanmakta haklılar. Bu gerçekten de bizim tarafımıza zarar veren bir aptallık örneği, insanların önyargılarını harekete geçiriyor, en azından bizim kontrol edilemez seçkinciler olduğumuz yönündeki önyargıyı. Delilikten öte, yanlış bir mizah duygusu da denebilir.

Biz 350.org’da bununla hiçbir ilgimiz olmadığını yazdık. Yayınlanmadan önce görmüş değildik ve yayınlandıktan sonra da insanlara bunu iğrenç bulduğumuzu söyledik. Yapanlar da bir özür yayınladılar zaten, ama bu hata uzun süre unutulmayacak ve bize zarar verecektir.

En üzücü olan da bunun 10 Ekim’i organize etmeye çalışan insanların yapmaya çalıştığının tam tersi olması. Her şeyden önce bu insanlar mümkün olduğunca sorumlu davranmaya çalışıyor: Günlerini güneş panelleri ve rüzgar gülleri kurarak, bisiklet yollarını geliştirerek, mahalle bahçeleri kazarak geçiriyorlar. Ve bunları yapıyorlar, çünkü biliyorlar ki, çocuklar iklim değişikliğinden dolayı gerçekten ölüyor. Yıllar geçtikçe daha fazlasının öleceğini de biliyorlar. Çocukların ölmesi bizim isteyeceğimiz en son şey.

Bu ve bunun gibi paçavraların yapmaya çalıştığımız şeylerin ve iklim değişiklkiğine karşı mücadele eden herkesin yaptıklarının  üzerine uzun bir gölge düşüreceğine kuşku yok. İşimiz her zaman zor. Ama bugün daha da ezik ve üzgün hissediyoruz kendimizi.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.