Yeşillerden

Yeşiller’den Kültür Bakanı’na İstifa Çağrısı

0

Yortanlı barajının suları altında bırakılacak olan antik sağlık yurdu Allianoi’nin kumla kaplanması üzerine bir açıklama yapan Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri Yüksel Selek ve Ümit Şahin, Allianoi’yi kurtarmak için elinden bir şey gelmediğini açıklayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı istifaya çağırdı. Açıklamada “Çevre bakanının doğayı katlettiği, kültür bakanının tarihi katlettiği bir hükümete sahip olmaktan utanıyoruz!” dendi. Açıklamanın tam metni şöyle:

“Bergama’daki antik sağlık yurdu Allianoi’yi sular altında bırakacak Yortanlı barajının su tutması için gün sayılırken tarih katliamı başladı. Allianoi kumlarla örtüldü. Türkiye’nin antik kentlerini ve arkeolojik değerlerini korumak ve geliştirmekle görevli Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise bir yandan Allianoi’nin kültürel ve arkeolojik değerini kabul ederken, diğer yandan ise baraj için bugüne dek harcanan paraları sayıp geri dönüş olmadığından bahsediyor ve elinden bir şey gelmeyeceğini söylüyor. Ertuğrul Günay “içinde bulunduğumuz çaresizliği insanların anlamasını rica ediyorum.” diyor.

Biz bu söylemi çok iyi biliyoruz. Keban’da,Karakaya’da, Birecik’te, Karkamış’ta, Ilısu’da da baraj projelerinin ÇED kanunundan önce yapıldığı gerekçesi ile yeteri arkeolojik ve kültürel araştırmaların yapılmasına izin verilmemiş, uzun süre gerektiren arkeolojik kazılar Türkiye ve uluslararası kamuoyunun baskısı ile göstermelik olarak, birkaç yıllık kısa sürelere sıkıştırılmış, tarih zenginliklerinin çok küçük bir kısmı kurtarılabilmiştir. Kültür bakanı bütün bu oyunları iyi bilir.

Allianoi olayında kendini kurtarmaya çalışan kültür bakanı dürüstlük yapıyor. Ancak dürüstçe ifade ettiği şey aczidir. Kendisi acaba Hasankeyf sulara gömülürken de mi ağlamayı düşünüyor?

Kültür Bakanı görevini yapamadığını itiraf etmiştir. Allianoi antik yerleşiminin korunamamasının ve sulara gömülmesinin bir numaralı siyasi sorumlusu “çaresiz Kültür Bakanı’dır.”

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay bu dürüst tavrını devam ettirmeli, hakkıyla yapmak için elinden bir şey gelmediğini itiraf ettiği görevinden en kısa zamanda istifa etmelidir.

Çevre bakanının doğayı katlettiği, kültür bakanının tarihi katlettiği bir hükümete sahip olmaktan utanıyoruz!

18.09.2010
Yüksel Selek – Ümit Şahin
Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.