Dünya

İngiliz Sendikaların Grev Dayanışması

0

İngiltere’de sendikalar, hükümetin kamu kesinti planlarını yaşama geçirmesi durumda ortak greve gitme kararı aldı.

David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Liberal Parti koalisyonu, kamu istihdamı, hizmetler ve emeklilik fonlarında kesintiye gitme planlarını önümüzdeki haftalarda açıklayacak.

Bugün Sendikalar Konfederasyonu TUC’nin yıllık toplantısı için biraraya gelen delegeler, ”tehdit altındaki sendikalar ve grupların daha geniş bir ittifak dayanışmasına gitmeleri” çağrısı içeren bir önergeyi kabul etti.

TUC Genel Sekreteri Brendan Barber, büyük kesintilerin İngiltere’yi daha karanlık, vahşi ve korkutucu bir yer haline getireceği uyarısında bulundu.

Başbakanlık sözcüsü ise, bütçe açığını azaltmak için sendikalarla işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Sendikaların toplantısı koalisyon hükümetinin 200 milyar doları bulan bütçe açığını azaltmak için alacağı önlemlerin kapsamı ve hızı konusunda duyulan endişelerin gölgesinde yapılıyor.

Bakanlıklar başta olmak üzere kamu kuruluşlarının büyük bölümünden yüzde 25 ila 40 arasında kesinti bekleniyor.

Hükümet bütçesini 20 Ekim’de açıklayacak. Sendikalar Konfederasyonu’nun bugünkü toplantısında hükümetin kesintilerde geri adım atmaması durumunda ”ortaklaşa yerel ve ulusal eylem ve grevlerin desteklenmesi ve koordine edilmesi” kararı alındı.

Bütçe açığını kapatmak için kesintilerin şart olduğu görüşüne de karşı çıkılan önergede hükümetin kesinti planları ”vahşi ve fırsatçı” olarak niteleniyor ve kesintilerin kapsamı itibarıyla da Thatcher döneminin karanlık günlerinin bile ötesine geçtiği uyarısında bulunuluyor.

Konfederasyon Genel Sekreteri Benjamin Barber, delegelere seslenirken, kesintilerin geçici olmadığını belirterek, ”Tersine kamu hizmetleri ve refah devletinden geriye gidiş anlamına gelmektedir. Ekonomik gereklilikten çok da devleti küçültme ideolojisi güdüsüyle hazırlanmış siyasi bir projedir” dedi.

Barber kimsenin grevi hafife almadığını belirterek, maaşları ve sosyal hakları konusunda saldırıyla karşı karşıya kalan çalışanların grev kararı alacaklarını, bu kararı aldıklarında da sendikaları ve konfederasyonu yanlarında, kendilerine desteğe hazır bulacaklarını kaydetti.

BBC muhabiri Simon Jack, grevler için herhangi bir tarih belirlenmediğini, ama önergenin gerektiğinde hazır olmak uyarısının altını çizdiğini kaydediyor. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.