ManşetYeşillerden

Yeşiller Partisi Haftalık Basın Bülteni – 4

0

af58sunflower4Yeşiller Partisi Basın Bürosu tarafından hazırlanan bültende geçen haftanın önemli siyasi gelişmeleri hakkında partinin görüşleri özetlenmekte ve Yeşiller tarafından yapılan başlıca çalışmalar aktarılmaktadır.

REFERANDUM VESİLESİYLE AYNADAKİ   SURETİMİZ

Üç gün sonra, Türkiye seçmeni, “Anayasa Değişiklik Paketi” için oy kullanmak üzere sandık başına gidecek ve bir kısım seçmen de sandığı boykot edecek. Aylardır referandum sürecine kilitlenmiş durumdayız. Türkiye insanı belki de siyasete hiç bu kadar kilitlenmemiş, hiç bu kadar kıyasıya tartışmamıştı. Siyasi, sivil, arkadaş, dost, aile, karı koca, konu komşu tüm ilişkiler referandum tartışmalarıyla saflaştı, ayrıştı, zıtlaştı, zedelendi; buluştu, netleşti, kavuştu, birleşti.

Böylece, yaşadığımız bu süreç; kişilik yapımıza, sağduyumuza, aklımıza, duygu dünyamıza, ideolojik koşullanmamıza; ne kadar demokrat, ne kadar özgürlükçü olduğumuza kocaman bir ayna tutmuş oldu. Eğer tek tek bireyler olarak ve topluca bu aynaya bakıp kendimizle yüzleşmeyi becerebilirsek, belki yaşanan olumsuzlukları olumluluğa, kaotik halimizi düzene dönüştürebiliriz!

Aynadan yansıyan toplu görüntü:

–  AKP, CHP, MHP referandumu içi boş propagandayla, demagojiyle oy avcılığına, seçim yatırımına dönüştürdüler.

–  Propaganda konuşmaları karşılıklı olarak seviyesiz bir ağız dalaşından, hakaretten ve tehditten öte bir anlam taşımadı.

–  Başbakan her zamanki zorba üslubu ile oyunun rengini belirtmeyen, üyelerini serbest bırakan sivil toplum kuruluşlarını, “taraf olmayan bertaraf olur” diye tehdit etmekten geri durmadı. Böylece ‘sivil dikta’ kaygısı çekenleri haklı çıkarmış oldu.

–  İdarenin, polisin ‘Hayır’cılara yönelik baskıcı uygulamaları vakayı adiyeden, hatta adetten sayılabilir. Olmasa şaşardık!

–  Hayır kampanyası için bildiri dağıtan CHP ve diğer partilerden gruplara İstanbul, Adana, Antalya gibi yerlerde kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırılar düzenlendi. Tabii ki kimlikler her seferinde belirsiz kaldı, kimse bu saldırıları üstlenmedi!

–  Sol, referandum sürecinde bir kez daha ayrıştı. Ayrışmakla da kalmadı, kendilerine devrimci, sosyalist diyen birtakım gruplar, “Yetmez ama Evet” toplantılarını basıp konuşmacılara yumurta fırlatma, boya dökme gibi şiddet eylemleriyle ve görüşlerini beğenmedikleri başka partiden sosyalistlerin resimlerini taşıyıp hedef göstererek ne kadar ‘devrimci’, ne kadar ‘demokrat ve ‘özgürlükçü’ olduklarını kanıtladılar.

–  Dünya sanki hiç değişmemiş gibi, hala soğuk savaş söylem ve eylemlerini ısrarla sürdüren cemaatleşmiş bazı sol gruplar, referandum vesilesi ile ve şiddet yoluyla“hakikatin tekeli bizde” demeye devam ederek görünür olma fırsatını kaçırmadılar. Kişilik örüntülerimiz de bu vesileyle ayna gibi ortaya çıkmış oldu.

–  Kişilik prototipleri en çok, kendi tercihlerini, argümanlarını savunamayınca farklı düşüneni; Ergenekoncu, AKP yandaşı, zeka özürlü, cahil, tehlikeyi görmekten aciz vs. vs. vs. diye suçlayarak üste çıkma;

–  Demokrasiyi, özgürlükleri dilinden düşürmeyip farklı görüşler karşısında çifte standart uygulamak, farklı olana tahammülsüzlük;

–  Uygar, demokrat, barışçı geçinip ilk fırsatta şiddet söylemine başvurmak, olmazsa küsmek şeklinde tezahür etti. Aynaya bakıp kendimize çeki düzen vermenin zamanıdır.

Yaşanan bütün çirkin davranışları tekil olaylar sayabiliriz. Her şeye rağmen, Anayasa sorunu Türkiye halklarının gündemine hiçbir zaman bu kadar yerleşmemişti.

12 Eylül Anayasasından tümüyle kurtulmaya, toplumsal mutabakatla yeni bir Anayasa yapmaya hiç bu kadar yakın hiç bu kadar arzulu olmamıştık.

Bütün bu tartışmaların odağında yer alan demokratikleşme ihtiyacımız, vesayet demokrasisinden, askeri demokrasiden kurtulmak için 13 Eylül’den tezi yok;

Yeni Anayasa için, İleri!

Yüksel Selek – Ümit Şahin

Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri

.… YEŞİLLER PARTİSİ’NDEN HABERLER…

  • Yeşiller Partisi LGBTT Çalışma grubunun kuruluşu için ilk toplantı 3 Eylül Cuma günü İstanbul Yeşil Ev’de yapıldı. Parti üyesi olmayan LGBTT aktivistlerinin ve sivil toplum hareketi  üyelerinin de kalabalık bir şekilde katıldığı toplantı sonunda LGBTT çalışma grubu kuruldu ve iletişim listesi oluştu. Çalışma grubunun koordinatörlüğünü Murat Köylü üstlendi. İlk etkinlik olarak Eylül’ün üçüncü haftasında siyaset ve LGBTT hareketi konulu bir atölye çalışması düzenlenecek. Bu arada Murat Köylü’nün konuyla ilgili bir yazısı Kaos GL web sitesinde yayınlandı.
  • İstanbul’da üçüncü köprüye karşı Yeşiller tarafından başlatılan 2 milyon İstanbullu kampanyasının açılış basın toplantısı 2 Eylül’de Taxim Hill’de yapıldı. Basın toplantısına kampanya koordinatörü Serkan Köybaşı ve Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin’in yanı sıra destekçi kuruluşlardan İstanbul Tabip Odası, Greenpeace, Şehir Plancıları Odası, Yeşil Adımlar Derneği’nin temsilcileri ve Son Irmak Doğa Orkestrası üyeleri katıldı.  Bayramdan sonra 2 Ekim eylemiyle ilgili sokak çalışması başlayacak. Ayrıntılı bilgi için www.2milyonistanbullu.com
  • Türkiye Küçük Millet Meclisi’nin 5 Eylül Pazar günü yapılan İstanbul yerel toplantısının ana gündem maddesi  Yeşiller Partisi’nin önerisiyle üçüncü köprü tartışması oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden dört kişinin katıldığı toplantıda açılış sunumunu 2 Milyon İstanbullu kampanyası sorumlusu Yeşiller Partisi PM üyesi Serkan Köybaşı yaptı. STK temsilcilerinin de görüşlerinin alınmasından sonra Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın danışmanı Prof. İbrahim Boz’un cevabi konuşmasının ardından sıcak bir tartışma yaşandı.
  • Yeşiller Partisi Hayvan Hakları Çalışma Grubu kuruluş toplantısı 15 Eylül’de İstanbul Yeşil Ev’de yapılacak.
  • Yeşil Ekonomi Çalışma Grubunun kurulması için de bayramdan sonra bir toplantı yapılacak. Ancak henüz tarih belli değil.
  • Yeşiller Partisi MYK toplantısı 4 Eylül Cumartesi günü İstanbul Yeşil Ev’de yapıldı. Toplantıda yılbaşına kadar partinin genel çalışma takviminin ana hatları ve çalışma gruplarının son durumu görüşüldü. Önümüzdeki MYK toplantısı 18 Eylül’de İstanbul’da yapılacak.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.