Yeşillerden

Yeşiller Partisi Haftalık Basın Bülteni – 3

0

Yeşiller Partisi Basın Bürosu tarafından hazırlanan bültende geçen haftanın önemli siyasi gelişmeleri hakkında partinin görüşleri özetlenmekte ve Yeşiller tarafından yapılan başlıca çalışmalar aktarılmaktadır.

BARIŞA SAHİP ÇIKALIM…

Bugün 1 Eylül Barış Günü.

Barışa sahip çıkmak, öncelikle savaşın ve şiddetin her türlüsüne karşı çıkmakla mümkündür.

Barışa sahip çıkmak militarizme, silaha ve toplumun askeri bir anlayışla örgütlenmesine karşı çıkmakla mümkündür.

Daha “başarılı” ordular için, daha “bizden” askerler için, daha “verimli” savaşlar için mücadele ederek barışı kazanamayız.

Biz Yeşiller Partisi olarak savaşsız ve şiddetsiz bir dünya için sadece laf üretilmemesini, bütün politikaların şiddetsizlik temelinde üretilmesini istiyoruz.

Politikalarımız gibi dilimiz de, davranış biçimimiz de, mücadele tarzımız da şiddetsiz olmalı. Şiddetsiz bir dünya kurmak için emek vermeliyiz.

Savaşların en önemli kaynağı olan petrol bağımlılığından kurtulmanın,  küresel adaletsizliğe son vermek için politikalar geliştirmenin, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı mücadele etmenin, bugün mülteci ve su sorununun en önemli nedeni haline gelen  iklim değişikliğinin ve ekolojik krizin çözümü için yeşil politikalar benimsemenin önemini unutmamalıyız.

Bu yıl Barış gününü kutlarken savaşsız ve şiddetsiz bir gelecek için sahip çıkmamız gereken politikaları hatırlamak önemli:

–            Kürt sorununun şiddetsiz çözümü için bütün tarafların dahil edileceği cesur bir barış süreci başlatılmalıdır. İlk adım olarak ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.

–            Yeni, özgürlükçü ve demokratik bir anayasayla ordunun siyasetteki rolüne tamamen son verilmeli, demokratik siyasetin önündeki engeller temizlenmelidir.

–            Zorunlu askerlik militarizmin temel harcıdır ve çağdışıdır. “Asker ocağını” kutsayan ideolojiler istedikleri kadar “sivil” görünsünler, barışa değil daha güçlü ordulara hizmet ederler. Vicdani ret bir anayasal hak olarak tanınmalı ve zorunlu askerlik kaldırılmalıdır.

–            Silahlanma harcamaları durdurulmalı, ordu küçültülmelidir.

–            Yunanistan ile iyice yapaylaşan sorunların çözümü yolunda cesur adımlar atılmalı, Kıbrıs’ın ve Ege’nin iki taraflı olarak askerden ve silahtan arındırılması sağlanmalıdır.

–            Ermenistan’la kalıcı barış sağlamak için ilişkiler normalleşmeli, sınır açılmalıdır.

–            Dünyanın dört bir yanında süren savaşlara karşı, Afganistan, Irak ve Filistin’deki işgal ve savaşlar başta olmak üzere aktif tavır alınmalı, yurtdışına gönderilen bütün askerler geri çekilmelidir. Bunun için savaş karşıtı hareketi güçlendirmek zorundayız.

–            İran’a yönelik bir saldırıyı önlemek için aktif politikalar geliştirilmeli, İran’a saldırmak için üretilen yalanlar teşhir edilmelidir.

–            Nükleer güce sahip ülkeler, hala dünyayı birkaç kez yok edecek kadar nükleer silahı ellerinde tutarak dünyanın geleceğiyle oynuyorlar. Nükleer savaş tehlikesi hala sürüyor. Tam bir nükleer silahsızlanma için enerji üretimi de dahil olmak üzere bütün nükleer güç tesislerinin durdurulması, tam bir nükleer silahsızlanma sağlanması için çalışmalıyız.

Barışı ancak, barışı inşa ederek kazanabiliriz.

Yüksel Selek – Ümit Şahin

Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri

GEÇEN HAFTANIN TUHAFLIĞI…

Allianoi’de Yortanlı barajının suları altında kalmasına Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun bir kelime hilesiyle izin verdiği antik kaplıca için Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu “Allianoi diye bir şey yok” açıklaması yaptı. Korumak değil yok etmek konusunda uzman olan Çevre Bakanı’nın gözünün önündeki antik yerleşimi “yok” ilan etmesini kibarlık gereği sadece “tuhaf” olarak adlandırıyoruz…

YEŞİLLER PARTİSİ’NDEN HABERLER….

•            Yeşiller Partisi iklim değişikliği çalışma grubu yaptığı toplantıda ismini “İklim Değişikliği ve Enerji Çalışma Grubu” olarak değiştirdi. Bundan böyle enerji politikaları, nükleer santralar ve HES’ler de iklim politikalarıyla birlikte bu çalışma grubunun konuları arasında yer alacak. Nükleersiz kampanyası da iklim değişikliği ve enerji çalışma grubu tarafından yürütülecek. Çalışma grubunun toplantıları ve çalışmaları parti üyesi olmayanlar dahil herkese açık olarak sürüyor. İlgilenenler [email protected] adresiyle yazışabilir.

•            LGBTT Çalışma grubunun kuruluşu için ilk toplantı 3 Eylül Cuma günü İstanbul Yeşil Ev’de yapılacak.

•            İstanbul’da üçüncü köprüye karşı Yeşiller tarafından başlatılan 2 milyon İstanbullu kampanyası sürüyor. Kampanyanın açılış basın toplantısı 2 Eylül’de yapılıyor. Kampanyaya İstanbul Tabip Odası, Greenpeace, Şehir Plancıları Odası gibi çok sayıda kuruluş desteğini açıkladı. Ayrıntılı bilgi için www.2milyonistanbullu.com

•            Allianoi’nin Yortanlı barajının suları altında bırakılması için verilen karar üzerine Yeşiller Partisi “Allianoi’ye ölüm fermanı skandaldır” başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması web sitemizde bulunabilir.

•            Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin’in “Zenginlerin iklim borcu büyüyor” başlıklı yazısı Radikal iki’de yayınlandı. Yazı web sitemizde bulunabilir.

•            Önümüzdeki ilk MYK toplantısı 4 Eylül Cumartesi günü İstanbul Yeşil Ev’de yapılacak.

More in Yeşillerden

You may also like

Comments

Comments are closed.