GündemManşet

İBB'den İtiraf: 3. Köprü Bizim Projemiz Değil!

0

05092010(001)Türkiye Küçük Millet Meclisi (TkMM)’nin İstanbul’daki Eylül ayı toplantısı 5 Eylül Pazar günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Yerel gündem maddesi 3. köprü projesi olan toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) Başkan Danışmanı ve Genel Sekreter Yardımcısı düzeyinde katıldı.

Yeşiller Partisi’nin 3. köprü projesinin büyük bir doğal yıkım yaratacağını, 2 milyondan fazla ağacın proje nedeniyle kesileceğini ve su havzalarının ve hava kalitesinin zarar göreceğini belirttiği açılış konuşmasında köprünün İstanbul’un trafik sorununu çözmeyeceği de bilimsel verilere dayanılarak ortaya konuldu. 3. köprü projesinin demokratik şekilde yürütülmediği de konuşmada vurgulandı. İstanbullulara alternatif projeler arasında seçim yapma imkânı tanınmadığı, köprünün tek çözümmüş gibi dayatıldığı, daha sonra da “adını da siz koyun, bakın ne kadar demokratiğiz” söylemiyle demokrasi açığının kapatılmaya çalışılmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

Sağlıklı Gıda Platformu, Toplumsal ve Sosyolojik Etüdler Vakfı ve Hukukçular Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile Liberal Demokrat Parti ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi de 3. köprü projesinin demokratik şekilde yürütülmediği ve trafik sorununa çözüm üretmek konusunda sıkıntıları olduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen gelen Belediye Başkanı Danışmanı Prof.Dr. İbrahim Baz, yanında getirdiği Çevre Düzeni Planı Haritası’nı açarak açıklamalarda bulundu. Belediye’nin bugüne kadar yaptığı faaliyetleri anlatan Baz, İstanbul’daki sanayi yatırımlarının dondurulmaya çalışıldığını ve şehrin katma değerinin artırmak istediklerini ifade etti. Çalışanların işe gitmek için kıta değiştirmesinin önüne geçmek için işyerlerinin İstanbul geneline yayılması için planlar yaptıklarını belirten Baz böylece herkesin evine yakın bir işyerine gidebileceğini belirtti.

Köprü projesiyle ilgili sorulara cevap vermeye başladığındaysa Sayın Baz, gerçekleri itiraf etmek zorunda kaldı. Orman Mühendisleri Odası’ndan Besim Sertok’un, Baz’ın açtığı haritadaki 3. köprü yolunun aslında haritanın orijinalinde olmadığını ve elle çizildiği iddia etmesi üzerine köprü güzergahını haritaya sonradan eklediklerini kabul etti. Buna gerekçe olarak Baz, 3. köprü projesinin harita hazırlandıktan sonra kabul edilmesini gösterdi. Sertok’un “Peki bu durumu Çevre Düzeni Planı Raporu’ndaki ‘İstanbul’a daha fazla yol yapılmasına gerek yoktur’ ifadesiyle nasıl bağdaştırıyorsunuz?” sorusuna ise Sayın Baz “3. köprü projesi, İstanbul’un ulaşım sorununu çözecek bir proje değildir; bölgesel bir ulaşım projesidir” şeklinde cevap verdi. Böylece İBB, bir yetkilisi aracılığıyla, 2 milyon ağacın kesilmesine neden olacak ve büyük bir ekolojik felaket yaratacak 3. köprü projesinin İstanbul için yapılmadığını, merkezi yönetim tarafından dayatıldığını kabul etmiş oldu.

Buna rağmen projeyi savunmaya devam eden Baz, İstanbul’daki mevcut köprülerin kapasitesinin üzerinde kullanıldığını ve her gün 600 yeni aracın trafiğe çıktığını belirtti. Bu sayının önümüzdeki yıllarda günde 750 veya 1000’e çıkabileceğini söyleyen İbrahim Baz, 10 veya 15 yıl sonra 4. ve hatta 5. köprüden bahsediyor olabileceğimizi ifade etti. Prof.Dr. Baz’ı diğer İBB görevlileri de, bugün İstanbul’da günde 1.5 milyon insanın kıtalar arası seyahat ettiğini ancak bu sayının 2023’te 3 ila 3.5 milyon olacağının öngörüldüğünü söyleyerek destekledi.

Bunun üzerine söz alan Yeşiller Partisi Sayın Baz’a şu soruyu yöneltti: “Önümüzdeki yıllarda her gün kaç yeni aracın trafiğe çıkacağını bilemiyorsunuz; 10 veya 15 yıl sonra 4. veya 5. köprüden bahsetme ihtimalinden söz ediyorsunuz ama bundan emin de değilsiniz ve son olarak, kıtalararası geçişi engellemek için iş merkezlerini İstanbul geneline yaymaktan bahsediyorsunuz ancak aynı zamanda kıtalar arası seyahat edecek insan sayısının 2023 yılı itibariyle 2 kattan daha fazla artacağını öngörüyorsunuz. Yani baştan başarısız olacağınızı kabul ediyorsunuz! Acaba İBB İstanbul’un geleceğini öngöremiyor mu?”. Bu soru üzerine Baz cevap hakkını İBB Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun’a devretti. Sayın Uzun’un cevabı Başkan Danışmanı Prof.Dr. İbrahim Baz’ı destekler nitelikteydi: “Bu proje bizim projemiz değil, şehirlerarası bir proje.”

Toplantı sonrasında sivil toplum kuruluşları ve siyasal partiler, referandum süreci nedeniyle şimdiye kadar çok fazla ilgilenemedikleri 3. köprü projesiyle ilgili gerçekleri öğrendiklerini söyledi. Yeşiller Partisi katılımcı bütün kuruluşlara “2 Milyon İstanbullu” kampanyasının dosyasını takdim etti ve her birini 2 Ekim Cumartesi akşamı saat 20.00’deki büyük eyleme davet etti.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.