Yeşil Gazete'ye Hoş Geldiniz

AKTÜEL YEŞİL GAZETE

Paneli Kapat

Üye Girişi

Şifrenizi mi kaybettiniz?

Henüz üye değil misiniz? Üye olun!

RSS

Dünya’ dan Kısa Kısa Ağu 27

yazan: Haber Merkezi | Yazdır |

foto-cafedeparis..Cev: Serkan Köybaşı

Fransa’ da Karbon Vergisi

Fransız Hükümeti, 2010 bütçesine karbon vergisi koyuyor. Verginin amacı, fosil yakıtların tüketiminin azaltılarak temiz enerji kullanımının yaygınlaştırılması.
Fransız Bütçe Bakanı Eric Woerth, “enerji-iklim” adını verdikleri verginin, ayrıntıları henüz belli olmamakla birlikte, ton başına 32 avro’dan düşük olacağını belirtti.
Buna göre Fransa’da bir litre benzin için 7-8 sent karbon vergisi ödenecek.

Haber Kaynağı: yahoo news

Fransa’ dan Baz İstasyonu Kararı

Avrupa’da faaliyet gösteren cep telefonu operatörlerinden Orange’ın Paris’te yerleştirmek istediği vericiye mahkeme izin vermedi.
France Info’nun haberine göre, Créteil idare mahkemesinin kararının gerekçesi önlem ilkesi. Orange, Paris’n 13. bölgesinde bir vatandaşın yatak odasına 15 metre uzaklıkta verici yerleştirmek istemişti. Ancak Fransa’da vericiler için güvenlik uzaklığı 100 metre.

Aynı yöndeki bundan önceki kararlardan farklı olarak, yakınlarda hiçbir ilkokul bulunmamakta.

Karar, Paris’te bu yönde alınan ilk karar olması nedeniyle de önem taşıyor.

Haber Kaynağı: yahoo news

İngiltere: İklim Değişikliğini Yapay Ağaçlar

Önleyecek

Mühendisler, karbon emisyonunu emmek için 10 ila 20 yıl içinde 100 bin adet yapay ağaç yerleştirilebileceğini açıkladı.

Makine Mühendisleri Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda geo-mühendislik alanında üç fikir ön plana çıktı. Geo-mühendislikten yararlanmadan iklim değişikliğinin önüne geçilemeyeceğinin altı çizilen raporda, küresel ekonominin “karbonsuz” hale gelmesi için 100 yıllık bir yol haritası çıkarıldı.

Ürettikleri fikirlerin sihirli değnek olmadığını söyleyen mühendisler, karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik çabaların yanında kendi fikirlerinin hayata geçirilmesini iklim değişikliğine karşı verilen mücadeleden başarıyla çıkılmasını sağlayacağını belirtti.

Rapora göre atmosferdeki karbon miktarını azaltmak için hayata geçirilmesi gereken en gerçekçi çözüm, karbon salımının yoğun olduğu bölgelere 100 bin adet yapay ağaç yerleştirmek. Havadaki karbonu filtreler aracılığıyla soğurarak depolayacak olan bu ağaçlar, bir konteyner boyutunda ve normak bir ağaçtan 1000 kat daha fazla karbon emebiliyor. Söz konusu ağaçların prototipleri üretilmiş durumda. Dizaynı da geliştirilmiş olan ağaçların kısa sürede seri halde üretilmesine başlanabileceği belirtiliyor.

Mühendislerin önerdiği ikinci çözüm ise “yosun bazlı fotobiyoreaktör”lerin bina cephelerine yerleştirilmesi. Yosunların fotosentezi sırasında havadaki karbonu emmesi planlanıyor.

Binlerce çözüm yöntemi arasından seçilen son yöntem ise binaların çatılarına yansıtıcılar yerleştirip güneş ışınlarının yerküre tarafından emilmeden uzaya geri yansıtılması. Ancak bu yöntemin karbon sorununu yok etmemesi, yalnızca sorunun üstünü örtmesi nedeniyle nihai bir çözüm olmayacağı vurgulanıyor.

Haber Kaynağı: Judith Burns / News.bbc.co.uk


Yazar Haber Merkezi isimli Yazara e-posta gönderin | Yazarın tüm yazıları Haber Merkezi | Kategori: Haber | Etiketler: None

ads ads ads

Yorum Yapılmamış, Yorum Yapın ya da Ping

“Dünya’ dan Kısa Kısa” isimli yazıya Yorum Yazın.


CHP’li Kadınların Dayak İddiası

CHP’li Kadınların Dayak İddiası CHP Bahçelievler İlçe Örgütü'nün Kadın Kollarına bağlı olarak referandum  çalışmaları ...Haberin Devamı →

Playboy’a da Erişim Engellendi

Türkiye yasaklar ülkesi olmaya ve dünyada birinciliği göğüslemek için ...Haberin Devamı →

Sponsor

ads